Алергии при децата: Алергична астмаАстмата е най-често срещаното хронично заболяване при децата и много от родители знаят малко за него.

Астмата е заболяване, което засяга хора с повишена чувствителност (хиперреактивност) на бронхите по отношение на различни дразнители или други провокиращи фактори. Характеризира се със затруднено дишане, повтарящи се пристъпи на кашлица, усещане за стягане в гърдите и хрипове.

Симптоми на астма са предизвикани от нещата в околната среда. Разнасящите се по въздуха химични вещества и цигарения дим провокират пристъпа на астма. Някой вирусни инфекции и по-тежки физически упражнения биха могли също да предизвикат отключване. Увеличаващи риска на този проблем са и честите бронхити, прекарвани през първите две години от живота. В семействата, в които родителите пушат, децата боледуват неколкократно по-често от катари на дихателните пътища и от астма.


Още по темата Груби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияКапки под езика убиват алергиятаДецата, които пият пастьоризирано или варено прясно мляко страдат по-често от алергии и астмаАстмаЛечебен исопАстмата може да възникне при хора от всяка възраст, дори и при бебета. Повечето деца с болестта се развива с около 5-годишна възраст. Астмата се среща по-често при момчетата, отколкото при момичетата в ранна детска възраст. В градовете случаите на заболяването са повече, от колкото в селските райони.

Наследствения фактор е също важен. Деца, чиито братя, сестри или родители имат астма е по-вероятно да развият заболяването.Ако и двамата родители имат астма, рискът е по-голям, отколкото, ако само единият родител има.По някаква причина, рискът е по-голям, ако майката има астма, отколкото бащата.

Най-добрата защита срещу астмата при децата започва с познаване на заболяването.Това е най-добрият начин да се гарантира, че ако детето развие астма, вие и вашият лекар може да му помогнете.

Лечението се прави както при астматичен пристъп, така и профилактично лечение за предпазване то тях. Лекарствата се избират съобразно от т.нар дихателен тест и са различни за всеки отделен случай.