Алергии при децата: Атопичен дерматитАтопичният дерматит е много често срещано заболяване на кожата, която засяга около 10% от всички бебета и деца. Причина за алергията са комплексни – наследствени и индивидуално обусловени.

Обикновено атопичният дерматит се появява през първата година, като обикновено повечето от заболелите деца го развиват през първите пет години. Радко се наблюдава при раждане, обикновено  в кърмаческия период - на 2-3 месеца.

При някой бебета атопичният дерматит е наследствен или се появява след добавяне към храната на краве мляко, соя, яйца, фъстъци.


Още по темата Алергиите през зиматаБорба с пърхотаЗащитете кожата си през лятото – 1 частАтопичен дерматитКъдрав лападПри бебетата обривът обикновено започва по лицето или над лактите и коленете. Симптомите са повтарящи се кожни обриви с изпъкнала зачервена кожна повърхност, склонна към втвърдяване. При навършване на една година състоянието се нормализира или остава като хронично заболяване. Ако се развие хронично, обривите се локализират във ямките зад коленете, вътрешната част на лакътната става, по китките и зад ушите. С напредването на възрастта, след навършване на 5 години, детето престава да боледува или страданието остава в слаба форма. Появяват се твърди обриви, а при остри прояви обривите са с воднист връх.

Целта на лечението е да се отстрани инфекцията и възпалението и да се задържи влагата на кожата. Избягва се храна, която може да засили алергичното състояние. Умереното къпане е препоръчително, защото кожата изсъхва още повече. Не използвайте антибактериални сапуни. Кожата се хидратира с подходящи кремове и лосиони.

При тежък случай се изписват антибиотици или препарати с кортикостероиди.