бременност, затлъстяване, наднормено тегло
Бъдещите майки все по-често са с
наднормено тегло

Тенденциите към затлъстяване сочат, че към 2010 г. половината от бъдещите майки във Великобритания може да надхвърлят оптималното телесно тегло, а една пета от тях може да затлъстеят, предупреждават експерти, цитирани от Би Би Си.
   
Най-висок е рискът за жените в райони с лоши условия на живот. За тях има двойно по-голяма вероятност да са с наднормено тегло в началото на бременността. Нужни са бързи мерки, за да се спре тази "бомба със закъснител за общественото здраве", пише в British Journal of Obstetrics and Gynaecology екип от лекари от Центъра за храни, физическа активност и затлъстяване към Университета на Тийсайд. 
   
Специалистите, ръководени от проф. Каролин Самърбел, изследвали в продължение на 15 години близо 37 000 жени, посещаващи местна женска консултация, и установили, че затлъстяването при бъдещи майки е нараснало от 9,9% през 1990 г. на 16% през 2004г. Ако тенденцията не бъде прекъсната, до 2010 г. 22% от бременните ще бъдат с наднормено тегло или затлъстели, прогнозират Никола Хесълхърст и колегите му.
  
Високото тегло е голям риск за бременните, защото ги предразполага към спонтанен аборт, прееклампсия и образуване на тромби. Освен това те по-често имат нужда от цезарево сечение, за да родят детето си, което обикновено е по-едро. Бебетата на прекалено пълните майки също са застрашени от смърт в по-голяма степен.