КърменеПравилната организация на кърменето е разковниче за увеличаване на млякото на родилката. А как точно да стане това, обясни Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени, по време на поредната лекция в безплатното училище за бъдещи родители в книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив”. Лекторът посъветва събралите се майки преди да започнат да купуват различни чайове, храни и приспособления за увеличаване на лактацията, първо да проверят дали бебчето правилно захапва (захваща)  гърдата. Дали е захваналосамо зърното или част от ареолата, като отдолу е захапало по-голяма част – суче се от гърда, а не от зърно! Долната му устничка трябва да е обърната навън и кърмачката да не изпитва болка. Всяко неудобство, например, неподходяща поза, води до намаляване на образуването на кърма. „Но дори да нямате болка, може да е налице недостатъчна стимулация на гърдата заради неактивно сукане”, предупреди Борисова. „За съжаление, трудно се учи по книга на правилно поставяне на бебето, затова, ако се съмнявате, потърсете помощта на консултант по кърмене.


Още по темата КимионНай-много увеличава кърмата честото сукане”, конкретизира Борисова. „Едно бебе, което е само на кърма, особено до 1-2 месеца, трябва да суче поне 8 пъти в денонощието. Ако ви се налага да увеличите кърмата си, кърмете 12 пъти в денонощието два дни и ще видите резултата! Специалистите по лактация съветват да кърмите често още няколко дни. За да си почивате повече (което също води до увеличаване на кърмата) останете с бебето в леглото и не пропускайте всеки намек за желание за сукане. Ако в допълнение осигурите повече контакт кожа-до-кожа с бебето ще се учудите на промяната! Тази техника – почивка заедно в леглото на мама, колкото е възможно по-разголени, наричат „техника на гнездото”. И тя работи! Не слушайте съветите на тези, които ви казват да не кърмите през нощта. Пролактинът  е хормон, който кара клетките на млечните жлези да образуват мляко, а самият той се увеличава най-много между 3 и 8 часа сутринта. Затова, ако искате да увеличите кърмата си, кърмете 2 –3 пъти по това време.

Не залъгвайте бебето с вода, особено с подсладена. Ако то изпива 100-150 мл вода, може би точно толкова мляко не му достига. До 6 месеца, когато бебето е само на кърма, млякото ще му даде и вода, и храна! Вижте в природата – една майка казваше: „Видели ли сте котка да води котенцата си на водопой?” Не вярвайте на тези, които казват, че изключителното кърмене е мода, или че при нас е много горещо и ще обезводним бебето. Моите две внучки се родиха в Лос Анжелис, където в същност е пустиня и температурата достигаше над 40 градуса и те прекрасно растяха само на кърма. На няколко пъти опитахме да им дадем вода, те категорично отказваха. А що се отнася до тезата, че е мода, д-р Михов, легендарният пловдивски педиатър, разказваше, че преди 50-60 години на кърмачетата не са давали да пият вода, докато не ги захранят с твърда храна. Потърсете стари жени, попитайте ги те как са кърмели”, посъветва Антоанета Борисова.

Тя посочи, че всяка кърмачка, която търси подкрепа може да се обади на тел. 0888 89 50 26  или да пише на е-мейл адрес bebevplovdiv@yahoo.com. Най-добре е майките да се информират и подготвят преди раждането – да посещавате лекции и курсове за бъдещи родители, но не какви да е, а съвременни, адекватни на всички промени - промени в кърменето и отглеждането на бебето, приети официално от Световната здравна организация и Министерството на здравеопазването.