Децата и тийнеджърите нямат нужда от енерийни и спортни напитки, предупреждават педагозиПовечета деца и подрастващи не се нуждаят от спортни напитки според доклад, публикуван в списанието на Академията на американските педиатри (ААП). В доклада, също така, се подчертава, че енергийните напитки са абсолютно неподходящи за деца или тийнейджъри и водата трябва да е основната напитка за тях.

„Съществува голямо объркване по отношение на спортните и енергийните напитки. Тийнейджърите често не са наясно с това какво съдържат различните продукти”, коментира д-р Марси Бет Шнайдер, член на ААП и съавтор на доклада.

„Някои деца пият енергийни напитки, съдържащи големи количества кофеин, като всъщност основната им цел е просто да утолят жаждата си.”, продължава тя. „Така те поглъщат огромни количества кофеин и други стимуланти, които могат да бъдат опасни за тях”.

Спортните напитки са предназначени да оптимизират спортните постижения или да компенсират, изгубените в тренировка течности и електролити. Те често съдържат въглехидрати и витамини като натрий, калий, калций и магнезий.

Енергийните напитки стимулират концентрацията и умствената дейност. Освен кофеин те често съдържат стимуланти като гуарана, жен шен, таурин и различни количества въглехидрати, витамини, протеини и амино киселини.

Изследователите са установили връзка между консумацията на енергийни напитки и смущения като сърцебиене, проблеми със съня, високо кръвно налягане и тревожност.

Докладът уточнява, че за млади атлети, които са подложени на високоинтензивни натоварвания, особено за по-продължително време, спортните напитки биха били от полза. Но за всички други, които не се занимават професионално със спорт, набавянето на енергия, витамини и минерали, е най-добре да става с добре балансирана диета.

„За повечето деца, които тренират редовно, чистата вода е най-добрият вариант”, съветва д-р Холи Бенджамин, от Съвета за спортна медицина и фитнес.

Спортните напитки съдържат допълнителни калории, от които децата нямат нужда и които често стават фактор за развитието на кариеси и затлъстяване. По-добре е за децата да пият вода по време на тренировката, а и след нея.”

Доклад от 2007 г. От Медицинския институт в САЩ препоръчва училищата да ограничат предлагането на сладки храни и напитки и забранява продажбата на енергийини напитки. Ограниченята важат и за газираните напитки и ароматизираните води.