ОвулацияВажно за всяка жена е да следи овулацията си. Така тя може да прецени благоприятните дни за зачеване или да се предпази от такова. Понякога пресмятането на овулацията може да бъде трудно, защото менструалния цикъл на всяка жена е различен като затова оказват различни фактори като стрес, физическа активност, нивата на хормоните и други.

За да разберете кога сте в овулация е необходимо да се вгледате внимателно в специфични признаци на тялото ви. Обикновено настъпва се около две седмици преди менструация. Това означава, че, ако имате 28-дневен цикъл, ще овулация около Ден 14

Защо трябва да знаете кога настъпва овулацията ви:

♦ Проследяване на овулацията ще ви подскаже, кога менструацията ви ще настъпи, така че няма да сте неподготвена. Също така е особено полезно за жените с нередовен менструален цикъл или ендометриоза, които често нямат овулация.

♦ Ако знаете датата си на овулация, шансът ви да забременеете се увеличава

♦ Ако желаете да се предпазите от зачеване в тези дни е препоръчително да внимавате и използвате предпазни мерки

Признаци на овулация

Основните признаци, че настъпва вашата овулация са:

♦ Напрежение в областта на гърдите

♦ Болки в яйчниците

♦ Увеличение на влагалищния секрет (цервикална слуз)

♦ Повишаване на базалната телесна температура

Има различни начини, за да разберете дали сте в овулация.

♦ Температурния метод - измерва се вътрешно-телесната температура (базална температура – БТ) – по време на овулация, която се увеличава  с 0.2 до 1 градуса по C. Необходимо е да измервате температурата си всяка сутрин и предварително да сте запознати с температурните колебания на вашия организъм. Измерва се със специални термометри за базална температура, които се продават във всяка аптека.

♦ Определяне чрез цервикалният секрет - наблюдава се увеличение на цервикалният секрет три дни преди овулация и един ден след нея, който се образува в шийката на матката. Той е точлив, слузест и прозрачен.  Функцията на секрета е  да подпомага придвижването на сперматозоидите към кухината на матката.

♦  “Слюнчест метод”  - наблюдава се промяна в количеството и състава на слюнката. Тестването на слюнката става сутрин рано, непосредствено преди поемането на течности или храна. В аптеките продават различни видове материали, като тестове-ленти и мини микроскоп.