Създаването на хранителен режим на децата е едно от най-важните стъпки, за да гарантирате здравето на вашето дете. За да започнете е необходимо да направите интелигентен избор на храните, така, че да има добро отношение към здравословната храна. Вашите деца ще се научат от вашия пример.


Няколко съвета за да научите на децата си да ядат здравословна храна:

♦ Не ограничавайте храната на децата, защото това може да доведе до риск да е развие хранителни разстройства като анорексия или булимия по-късно в живота. Може също така да имат отрицателен ефект върху растежа и развитието му.

♦ Съхранявайте здравословна храна на леснодостъпни места. Слагайте плодове в купа на масата, децата ядат това, което е лесно достъпно.

♦ Не слагайте етикет на храните “добро" или "лошо." Вместо това дайте пример на децата колко може да бъде полезна храната за външния вид или спорта. Например калций в млечните продукти ще дава сила на техните спортни резултати. Антиоксиданти в плодовете и зеленчуците добавят блясък на кожата и косата.

♦  Хвалете ги и им и им казвайте колко са умни, когато избират здравословни храни.

♦ Когато децата изберат нездравословна храна, игнорирайте го. Или ако детето ви винаги иска мазнини, пържени храни опитайте се да пренасочите избора му. Ако детето ви иска пържени картофи, направете му ги във фурна, но в същата форма Ако детето ви иска бонбони, може да се направи пресни ягоди, потопени в малко шоколадов сос. Ако сте твърде заети, направете сладки сушени плодове у дома за закуска.

♦ Никога не използвайте храната като награда. Това може да създаде проблеми с теглото на по-късен етап. Вместо това, възнаградете децата си с нещо забавно - може би пътуване до парка или игра.

♦ Правете семейни вечери. Ако това не е традиция в дома ви, то трябва да бъде. Изследванията показват, че децата, които ядат на вечеря с родителите си, имат по-добро хранене. Ако детето няма навик, започнете с един ден в седмицата, а след това да до три или четири, постепенно, за да му изградите навик.

♦ Опитайте се в порцията на детето да включва всички необходими витамини и минерали.

♦ Консултирайте се с  педиатър, преди да му направите диета за наддаване на теглото или ако се опитвате да правите някакви значителни промени във вида на храненето му.