Деца, изложени на пестициди преди раждането си, имат значително по-нисък коефициент на интелигентност на 7-годишна възраст, отколкото останалите си връстници, съобщи Ройтерс.

Агенцията цитира три изследвания, две проведени в Ню Йорк, и едно - в селскостопанските райони на Калифорния, които категорично доказват, че влиянето на пестицидите значително засяга човешкия интелект.

Учените от калифорнийския университет Бъркли установиха, че при зародиши, изложени на органофосфатни пестициди, при пораснало дете на 7-годишна възраст коефициентът му на интелигентност пада средно с 5,5 пункта.
 
"Това означава, че тези деца ще имат проблеми в учебния процес и за тях ще трябва да бъдат полагани допълнителни грижи", заяви ръководителката на изследването Бренда Ешкенази.
В Ню Йорк беше изучено въздействието на широко използвания пестицид chlorpyrifos, забранен за употреба в градските зони едва през 2001 година. Учените изследваха 265 жени, които били бременни преди забраната на препарата. И при тях бил констатиран снижен с няколко пункта коефициент на интелигентност на децата им на 7-годишна възраст.
 
След забраната от 2001 година, употребата на органофосфати в САЩ падна с 50 на сто, но използването им в селскостопанските зони все още е разрешено, припомня агенцията, цтирана от БТА. Учените предупреждават, че трябва отблизо да се следят бременните жени в аграрните зони, защото техните деца са изложени на риск.

www.zdrave.net