Изследователите са установили, че 15 процента от тях са страдали от затлъстяване срещу 10 процента от връстниците им, родени по естествен начин.Възможно ли е ражданията със секцио да подхранват епидемията от затлъстяване? Отговор на този въпрос дават бразилски специалисти, които са установили, че така родените млади хора, прехвърлили 20 години, е по-вероятно да имат повече проблеми с излишните килограми, отколкото родените по естествен начин деца, предаде Ройтерс.

Теорията е спорна. Някои експерти предупреждават, че на учените им предстои да изминат дълъг път, докато потвърдят връзката между разширяващата се талия и по-високите проценти на раждания със секцио. За целите на настоящето проучване специалисти от университета на Риу Гранди ду Сул са анализирали данните за 2000 млади хора на възраст между 23 и 25 години.

 
Изследователите са установили, че 15 процента от тях са страдали от затлъстяване срещу 10 процента от връстниците им, родени по естествен начин. Учените са анализирали редица други фактори, с които може да се обясни зависимостта, като например по-голямо тегло при раждането. Дори и след като те са били взети предвид, раждането със секцио е останало свързано с 58-процентно повишение на риска от затлъстяване.
 
Авторите на проучването смятат, че едно от възможните обяснения за тази зависимост е, че бебетата, родени със секцио, не са изложение на действието на полезните бактерии в родовия канал.
 
На тях освен това им е необходимо повече време, за да натрупат бифидобактерии и други микроорганизми, които могат да повлияят върху метаболизма им. При възрастните със затлъстяване са налични по-малко от тези бактерии в храносмилателната система, отколкото при хората с нормално тегло.
 
Редактор: Лилия Николова