Коприва - Действие и приложение:

Кръвоспиращо, диуретично, смекчаващо, антианемично.

Пресният сок от растението и стритите пресни листа са използвани още от древната медицина като кръвоспиращо средство при кръвоизливи от носа, червата, при маточни и други кръвотечения.

Коприва, менструация, хемороиди, захарна болест, хроничен бронхит, ревматизъм

Билката се препоръчва при анемии, при храносмилателни смущения с диария, кръвотечение от носа, обилна менструация, хемороиди. Прилага се и при бъбречни заболявания като диуретично средство, при захарна болест, хроничен бронхит, ревматизъм  за витамини и минерални соли. Употребява се и външно като улесняващо епителизирането на раните средство, при отоци, при натъртвания, косопад и др.

Експериментално не е потвърдена способността на копривата да ускорява съсирваемостта на кръвта, но е доказано съдосвиващото й действие и тонизиращото й действие върху матката. Този факт подкрепя целесъобразността на употребата на растението при маточни кръвотечения.

Сходно действие има гръцката коприва (Urtica urens L.), която се прилага широко в нашата народна медицина като кръвоспиращо, маточно и диуретично средство.

Коприва - Описание:

Копревата (Urticaceae) е дългогодишно тревисто растение от семейство Копривови.  Богата на минерали, дъбилни вещества и витамини. Височината на растението достига 150 см, коренищата са дълги, пълзящи и разклонени. Стъблата са четиристранни, неразклонени, дълги до 2 м, покрити с дълги парливи власинки. Листата са дълги до 17 см и широки до 8 см. Копривата е 30-  45 вида  е най – известният вид сред  тях е обикновената коприва (Urtica dionica)

Коприва - Използвани части:

 

С лечебна цел се използват листата (Folia Urticae) и ко­ренищата (Rhizoma Urticae). Листата се събират от май до септември, а коренищата - от септември до ноември. Стъблата се окосяват и листата се обират, докато растението е още свежо. Коренищата се изкопават, изчистват се от пръст и тънки коренчета и се измиват веднага.

Коприва - Начин на употреба:


Още по темата АвитаминозаАнемия – симптоми, причини, диагноза и лечениеХемороидиВагинитДиарияБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследвания Начин на употреба - Сухите листа от коприва се използват под формата на запарка при дневна доза 4 чаени лъжички листа на 250 см3 вряща вода. Запарката се използва и външно. При косопад се приготвя отвара от 100 г листа, които се варят 30 мин в 1/2 л вода и 1/2 л оцет. С отварата се намокрят корените на космите или се измива косата вечер преди лягане.

Коприва - Лечебни съставки

Листата съдържат дъбилни вещества, витамин С, К, каротеноиди, пантотенова киселина, ситостерол, виолаксантин, хистамин и др., а коренищата - дъбилни вещества, нишесте и др.

Коприва - Къде се среща?

Рудерално растение, широко разпространено из цялата страна.