тумор, тумори, лечение
откриха механизъм, чрез който да бъде
спряна доставката на кислород и
хранителни вещества за
злокачествените тумори

Специалисти от Калифорнийския университет откриха механизъм, чрез който да бъде спряна доставката на кислород и хранителни вещества за злокачествените тумори, съобщи Би Би Си.
    
За нуждите на експеримента специалистите са създали наночастици, имитиращи функциите на тромбоцитите. Наночастиците били способни да предизвикват съсиреци и да пречат по този начин на  кръвта да достигне до туморите. При опит с мишки учените са използвали наночастиците, за да ги насочат към мрежата от кръвоносни съдове, които снабдяват туморите с кислород и хранителни вещества.
   
По принцип наночастиците притежават способността да се насочват към определена цел в тялото. Специалистите са успели да увеличат многократно тази тяхна способност в създадените от тях нови наночастици. Когато ги инжектирали в опитните мишки, учените открили, че те се насочват към протеини, които могат да бъдат открити само в туморите, като преди да се свържат с тях, те предизвикват кръвосъсирване и пречат на кръвта да достигне туморите. Само часове след инжектирането на наночастиците, те са започнали да блокират доставките на кислород и хранителни вещества за образуванията, без да оказват негативно влияние върху здравите тъкани.
   
Според специалистите тази функция на наночастиците може да се използва и за доставката на лекарства право в злокачествените тумори.