Вега тестНапоследък много се зашумя, около Вега теста. Стана модно да се подлагаме на него. Чули, неразбрали, но да си направим тест. Ама за какво ни е, какво точно представлява Вега тест – няма значение. Важното е, че е МОДЕРНО. В тази статия ще разгледаме подробно какво представлява един ВЕГА тест, какво е неговото предназначение и дали изобщо имаме нужда от него.

Електродермалните (или електродерматологичните) тествания са широка група изследвания, които се основават на електропроводимостта на кожата и промените в нея при настъпване на заболяване. У нас те са по-известни като ВЕГА тест. Казано накратко, те правят "измерване на електродермалната активност" (EDA). Представляват галаванометър, който включва електрод, държан от пациента, филтър, контактен инструмент (писалка), с която да се подава ток към определени биологично активни точки по тялото му. Събраната информация минава през филтъра и компютър, който анализира данните, като ги сравнява със своята база данни. Именно на този принцип работи апаратът "Вега тест". Филтрите за него представляват течни екстракти от храни, а точките, които биват изследвани се различават по няколко методики. На подобна биоелектрическа основа работят и други известни инструменти - детектор на лъжата, апарат за измерване на телесни мазнини, като всички са "условно точни", а точността им варира от специалист до специалист, от изследван до изследван, от процесорното уравнение и от базата данни, разбира се.

Ползите от този вид диагностика са основно плацебо.Тук самовнушението работи в полза на пациента. Покрай сухото гори и суровото. Това означава, че елементарното измерване на мазнини със съпротивление и/или кожни гънки в комбинация с антропометрия, кантар и математика са по-резултатни в свалянето на килограми, но се продават по-лесно като работещи услуги покрай Вега тестване и подобни. Така като отивате за едното, специалистът има поле да си свърши работата.

Недостатъците: Няма научни данни да е единствено основание за лечение и мониторинг, нито за имунитета, нито за отслабването. Подменя нуждата от образователен ценз. Пациентът е там заради препоръка от приятел и/или устройството. При лечение на заболявания това е абсурдно и все пак се случва! Машина, която сякаш отменя въпроса "А вие диетолог ли сте, в смисъл дипломиран лекар със специализация след седем години обучение по "Хранене и диететика?