Нова ваксина срещу хепатит С дава обещаващи резултатиНова експериментална ваксина срещу хепатит С даде обещаващи резултати в клинични тестове върху хора. Те са проведени от група британски и италиански учени. Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.

Експерименталната ваксина, базирана върху модифициран вирус на настинката и тествана върху 41 души, генерира имунен отговор, сходен с онзи, който се наблюдава у хора с естествена защита срещу заболяването. Резултатите показват, че е възможно в бъдеще да се разработи ваксина, която несъмнено ще е ефикасна срещу хепатит С. Учените обаче предупреждават, че ще са нужни допълнителни многогодишни изследвания, за да бъде създадена надеждна ваксина.

"Установихме, че е възможно да отключим продължаващ поне година силен имунен отговор срещу хепатит С", заяви Пол Кленерман от Оксфордския университет, под чието ръководство са извършени първите тестове на ваксината върху хора. По думите му наблюдаваният имунен отговор е впечатляващ и затова учените ще пристъпят към следващия етап от тестовете.

www.hospital.bg