Бели космиБелите коси са признак на мъдрост и зрялост. Появата на белия косъм навежда на мисълта, че старостта, започва да чука на вратата. Това би било нормално, ако първият ви бял косъм се появи в края на 30-те ви години, но ако той се появи по-рано. Тогава младите хора се замислят за старостта. Започват да си задават въпроси, като: „Нормално ли е на моята възраст?“, „Не съм ли достатъчно млад/а, за да побелявам?“, „Само на мен ли се случва?“, „ Защо точно на мен?“, „Кои са причините за побеляването на косата?“, „Има ли възможност да се спре този процес?“…

Причините за ранното побеляване на косата са строго индивидуални. В голям процент от случаите се касае за наследствена предразположеност. Ако липсва генетична предразположеност, то причините могат да бъдат много и от най-различно естество.

И от тук идва един неизбежен въпрос : „Как мога да забавя появата на белите косми или поне да  намаля броя им”. Предлагаме ви няколко полезни съвета, които биха могли да ви помогнат.

1. Хранете се здравословно и спортувайте по-често, за да подържате тялото си в здравословен баланс и да си гарантирате набавянето на необходимото количество хормони, които ви помагат не само да се чувствате добре, но и да намалите нивото на стреса.

2. Грижете се за косата си, като използватемеки шампоани. Доверявайте се повече на природната козметика. Ходете всеки месец на фризьор, за да подстригвате изхабените крайчета на вашата коса. Така, тя става далеч по-жизнена.

3. Внимавайте с боите за коса. Много от тях вместо да прикрият белите ви коси, могат да увеличат драстично появата им. Ако все пак се боядисвате ползвайте безамонячни бои или растителни оцветители , като каната.