Бели дробовеПо данни на световната здравна организация около 1 милиард души в света пушат цигари. Процентът на мъжете пушачи е значително по-голям от този на жените пушачи. Ако и вие сте пушачи, то тази статия е предназначена точно за вас.

Грижата за белите ни дробове се изразява най-вече в пречистването. То включва отхрачващо и противовъзпалително действие. Подобни резултати се постигат най-ефикасно чрез употребата на лечебната ружа, бял оман, подбел, брезови и борови пъпки и много други, приложени чрез подходящата рецепта.  Ето ви няколко такива:

1. Една супена лъжица борови пъпки се залива с гореща, преварена вода. Оставят се накиснати в термос за около час. Напитката се прецежда и се пие по една-две глътки три пъти на ден или при всеки позив за кашляне.

2. Бял оман.Смелете корени от бял оман. Поставете ги в 20 г вода и ги оставете да врят в продължение на 10 мин. Сместа се оставя да престои в термос в продължение на 4 часа, след което се прецежда. От нея се приема по една супена лъжица 3-4 пъти на ден преди ядене.

Опитайте с аромотерапия! Има билки, които също могат да помогнат се втечняването на жилавия секрет, натрупан в следствие на тютюнопушенето. Такива са етеричните масла от евкалипт, мащерка и лечебен исон. Също така можете да използвате и смес от медуница, пчелник и лавандула.

И за финал, ако искате веднъж за винаги да се погрижите за чистота на белите си дробове, решението е просто – откажете цигарите!