Хламидия, Хламидията, Хламидиална инфекция
Хламидията води до стерилитет

Хламидията е „тиха болест”, която се разпространява сред нацията в рекордните 1.1 млн. случаи, отчита последния доклад за здравното министерство в САЩ. Това пише във в. „Вашингтон Таймс“.

Журналистката Черил Вецщайн се е заела да научи повече за предаваната по полов път инфекция. Според нея Хламидията е бактерията номер 1 сред причинителите на полово - предавани инфекции и е широко разпространена сред младежите под 25 годишна възраст. Една седмица след заразяването инфекцията може да проникне към женските репродуктивни органи и да предизвика възпаление на женската полова система. В проддължение на седмици и месеци възплението бавно урежда женската репродутивна система. „ Фалопиевите тръби например, могат да се увредят дотолкова, че яйцеклетките да не могат да достигнат от яйчника до матката”, пише Вецщайн. Понякога това води до стерилитет или до опасната извънматочна бременност.

Хламидиалната инфекция, както и възпалението на женската полова система често протичат без определени симптоми – от 80% до 90% от жените с възпалителни процеси на половата система посочват, че нямат никакви симптоми. Освен това ако жена почувства дискомфорт, то това може да се дължи и на други причини като менструални болки или стомашно разстройство. Повече от два милиона случая на болни от хламидиална инфекция са неотразени в регистрите, което значи че „безбройно много мъже и жени не се подлагат на лечение и прекарват инфекцията без да знаят за нея. Около 30-40% от нелекуваните от хламидиална инфекция в крайна сметка се разболеят от възпаление на половите пътища, което значи че около 100 000 на един милион жени лекувани от възпалението годишно ще останат стерилни. А инфекцията се лекува лесно.

Без въздържание и без моногамия е трудно да се избегне заболяването от хламидиална инфекция. Огромният брой млади хора няма дори да разберат за трайното увреждане на репродуктивните си система, докато не се опитат да заченат и не успеят. Но това не е всичко. Нелекуваната хламидиална инфекция предизвиква стерилност и у мъжете. Ето защо тове е отговорност и на двамата партньора.
Повече можете да прочетете на www.nationalpartnership.org