ХърканеХъркане - Хъркането е проблем, който дълго време се преписваше предимно на мъжете. Истината е, че всички хора могат да хъркат независимо от пола и възрастта си. Това е сериозен проблем, който тероризира околните и вреди на този, който произвежда децибелите. За съжаление обаче не всички осъзнават здравословната заплаха.

Хъркане издава здравословни проблеми. При децата например може да сигнализира за астма. Някои хора хъркат през цялата нощ, докато други само когато заспиват или спят по гръб. Трети хъркат, когато вземат медикаменти, други - когато са настинали. Статистиката сочи, че около 45% от възрастните хора хъркат само понякога, а 25% - постоянно. Проблемът засяга всеки втори мъж и всяка четвърта жена, особено онези над 40-годишна възраст. Според Националната агенция за безопасност на движението на САЩ в страната всяка година стават 100 000 автомобилни катастрофи, 71 000 травми и 1550 смъртни случаи, свързани с нарушения на съня. Една от причините за това е хъркането, което накъсва нощната почивка.

Лекува ли се хъркането? Всъщност то не е болест (освен, ако не се дължи на аномалии и анатомични изменения на дихателните пътища), поради което не е и задължително лечение. Въпреки това срещу него съществуват различни терапевтични техники – от промяна на позицията на тялото до хирургична намеса. Предлагаме ви списък с няколко класически решения на проблема с високите децибели нощно време.

  • Спрей срещу хъркане - това е лекарствено средство, продаващо се без рецепта в търговските и аптечни мрежи. Впръсква се 2-3 пъти в гърлото преди лягане, като овлажнява лигавицата на фаринкса и намалява съпротивлението спрямо навлизащия въздушен поток. Преди да се закупи и използва спрей срещу хъркане е добре да се проведе лекарска консултация с цел установяването на възможни алергии.
     
  • Пластинки, лепенки, щипки срещу хъркане - когато хъркането е причинено от проблем в носната кухина, тези средства могат да имат значителен успех. Пластинката или лепенката се залепя на гърба на носа по време на сън с цел разширяване на носните ходове. Този метод е удобен и лесен за приложение.
     
  • Ортодонтски приспособления (маски) - те фиксират долната челюст и подържат корена на езика в предна позиция. По този начин въздухът не се завихря дори при дишане през устата и/или подават възух под налягане, който преодолява съпротивлението на тъканите.