МигренаМигрена представлява периодични пристъпи на главоболие. Всеки път болките се усещат на едно и също място в едното или двете полукълба на мозъка, слепоочията пулсират, често придружени с повдигане, понякога и с повръщане. Светлината и шума стават непоносими. Проучванията показват, че 10 % от населението на Земята страда от хроничното главоболие. Ако и вие сте от тях, то тази статия може да се укаже изключително полезна за вас.

За съжаление, все още не е открита точната причина за появата на мигрената. Все пак са установени фактори, които предизвикват пристъпа на главоболие. Това са някой храни, като шоколада и млечните продукти, стресовите ситуации, умората. Други фактори са свързани с ритъма на живот недоспиване, смяна на сезоните, тютюнопушенето. Хормоните също могат да предизвикат нов пристъп на мигрена.

Как да се справим с мигрената и да намалим пристъпите до минимум?

 • Внимавайте какво ядете. Храната често се оказва един от основните причинители на мигрената и главоболието. Опитайте се за замените бялото брашно и белия хляб с пълнозърнести такива.
   
 • Хранете се редовно. Точно колкото е важно да сте сигурни, че избягвате храните които предизвикват главоболие е да се стараете да не пропускате хранения. Мозъкът ви работи благодарение на две неща кислорода и захарта. В действителност ако сте склонни да се будите със сутрешно главоболие, то специалистите препоръчват да хапвате парче плод преди лягане.
   
 • Набавете си достатъчно магнезий. Магнезият отпуска кръвоносните съдове и намалява вероятността да получите мигрена или главоболие. Вземайте го като добавка или увеличете приема на зелените лисни зеленчуци и ядките, те са чудесен източник на магнезий.
   
 • Бъдете внимателни с кофеина, алкохола и цигарите. За някои от страдащите, кофеинът е главният виновник. Алкохолът и то особено червеното вино и тъмните напитки са враг номер едно на мигрената.
   
 • Осигурявайте си редовен сън и редовни физически упражнения. Хубаво е да ставате и да си лягате по график, дори и в почивните дни, защото специалистите са единодушни, че това щади нервната система, като и причинява по-малко стрес.