ХолестеролВисокият холестерол е една от основните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Променяйки начина си на хранене и най-вече това, което ядем, може да понижим нивото на холестерола и да подобрим състоянието на липидния си профил. Предлагаме  ви списък с пет супер храни, които ще предоставят на вашия организъм полиненаситени киселини , които ще подобрят състоянието на вашите липиди , както и ще помогнат на тялото ви да не абсорбира холестерола.

Живеем в един динамичен свят, в който рядко имаме време да обърнем внимание на здравето си. Често не обръщаме внимание на храните, които консумираме. Хапваме на крак, на две-натри и в повечето случаи станалата популярна Junk food(от англ. Храна-боклук),която не само не носи никаква хранителна стойност, но и повишава нивото на холестерола в организма ни.

Овесени ядки –  Най-прекрасната закуска. Богата на фибри и омега-3 киселини.

Риба – една от най-полезните , но и най-вкусните храни , които понижават нивото на вашия холестерол. Заменете тлъстото свински месо с филе от пъстърва и си гарантирайте здравето на вас и вашето сърце!

Спанак – Спомняте ли си любимият анимационен герой Попай , който придобиваше нечовешка сила, похапвайки си спанак. Това зелено растение не само дава сили, но и помага за намаляване на холестерола, тъй като съдържа лутеин. Лутеинът е смятан за един от най-добрите хранителни вещества за защита на стените на артериите срещу холестерол, че ще се придържат към тях и образуват запушвания.

Плодове – Ябълки, круши, грозде, ягоди, цитрусови плодове и грейпфрут. Разбира се няма как да минем без тях, ако искаме да се храним здравословно. Фибрите, съдържащи се в плодовете помагат за понижаването на холестерола.

        Зехтин - Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини, които се борят с високите нива на холестерол LDL.

Колкото и да е напрегнато ежедневието ни, не бива да занемаряваме най-ценното нещо, което ни е дадено, а именно нашето здраве. Опитайте се да се храните възможно най-здравословнои  следете нивото на холестерола си, като не пропускате годишните си профилактични прегледи. Бъдете здрави!