Лаптопитес безжичен интернет увреждат сперматаКомпютърът, свързан с wireless връзка, вреди на спермата и то не заради топлината, която се отделя в скута, както се смяташе досега.


Ново изследване открива, че сперматозоиди, намиращи се точно под лаптоп, свързан с WiFi за четири часа, имат намалена подвижност и повече поражения в ДНК структурата си, отколкото тези в сперма намираща се в друга стая, далеч от всякакви електроуреди, но при същата температура.


Отдавна се знае, че загряването може да намали качеството на спермата, но сега става ясно, че вредното излъчване от преносимите компютри е доста по-сериозна опасност.
Лаптопите излъчват радиация. Изследвания върху 29 здрави мъже на средна възраст 34 са проведени, докато на устройствата са зададени сваляне и качване на информация, за да бъде активно използвана wireless връзката.


Безжичният интернет използва радио-честотни електромагнитни вълни. Когато изследователите измерват радиацията, идваща от безжично свързаните с интернет лаптопи, установяват, че тя е поне три пъти по-висока от тази, излъчвана от лаптопите без WiFi, и цели 15 пъти по-висока отколкото е в стая никакъв компютър. Нивата на радиация по време на експеримента варирали в зависимост от излъчвания или приемания поток от информация.


Специалистите са категорични, че държането на лаптоп, свързан с wireless в скута, може да доведе до намалена репродуктивна способност на мъжа.


Сперматозоидите се отличават от другите клетки в тялото – тяхното ДНК е силно концентрирано на малко пространство. Това ги прави по-уязвими при явления като радиацията. Магнитното и електромагнитното поле вреди на молекулите на спермата, наречени фосфолипиди, които са нужни, за да се поддържат мембраните й непокътнати.
Не е ясно дали всички лаптопи имат подобен ефект като тези в изследването, нито какви други фактори могат да увеличат или смекчат щетите.


„Все пак, обаче, не можем да пренебрегнем факта, че спермата се уврежда от ниските нива на радиация, произвеждани дори от компютрите без никаква интернет връзка.“