Смята се, че мьжете непрекъснато искат и мислят за секс, но ново изследване установи, че представителите на силния пол страдат повече от понижено либидо от жените. Един на всеки трима участници в допитването заявил, че страда от понижено либидо спрямо една на всеки четири участнички. Но двата пола се различават в мнението си за това какви са причините за липсата на желание за секс. ЛибидоМъжете са убедени, че лошата диета ги кара да искат по-малко секс, следвана от ниската увереност в тялото. Прекаляването с пиенето, недостатъчните упражнения и недостатъчният сън също засягат мъжкото либидо.

При жените ниската увереност в тялото се отразява най-сериозно на либидото, следвана от недоспиването. Макар някои хора да смятат пониженото либидо за част от живота, това не е така и проблемът трябва да бъде разрешен от лекар .

Само 18 на сто от участниците в допитването, които страдали от понижено либидо, обаче заявили, че са потърсили помощ. Повечето хора прибягвали до билки за решение, но само 11% посетили лекаря си.