Обърнете повече внимание на вашата интимна хигиенаДокато днес жените прекарват повече в грижа за лицето, гримиране и други козметични процедури, женската интимна хигиена често се пренебрегва.

Важно е да се осъзнае, че също като други части на тялото, интимната област на жената изисква специални грижи и внимание.

Точно като храносмилателната ни система, която съдържа "приятелски" бактерии на червата, кожата и лигавицата, около интимната област на жената, съдържа "приятелски" бактерии, които произвеждат киселина, известна като млечна киселина. Тази киселина поддържа здравословна околна среда и предотвратява растежа на "неприятелски" бактерии, които могат да причинят инфекция.

Не е изненадващо, че тези "приятелски" бактерии се смятат за пазители на интимната област.

Какви фактори могат да повлияят на този природен кисела среда? При горещо и влажно време, има много фактори, които могат да нарушават тази естествена среда. Когато тя е нарушена, жените са предразположени към вагиналниинфекции.

Основни фактори, които могат да повлияят на нарушаване на вагиналната среда.

♦ Възраст- промяната на хормоналните нива с напредването на възрастта, могат да бъдат причина за вагинални инфекции. Това може да повлияе на растежа на "приятелски" бактерии и балансътнавагиналната среда може лесно да бъде нарушен.

♦ Облекло - Жените, които използват найлонови бикини, чорапогащник от непамучна материя и тесни дънки са по-податливи на инфекции. Когато блокираш достъпа на въздух с много тесни дънки или синтетични бикини, секретите и изпотяването създават идеална среда за растежа на "неприятелски" бактерии

♦ Менструалния цикъл – По време на менструация интимната хигиена е от особено значение, защото остатъчната кръв допринася за развитието на възпаления и инфекции.Всекидневните превръзки трябва да се сменят на всеки 4 часа. Това, което те са абсорбирали, е прекрасна среда за размножаването на бактерии.

♦ Сексуална активност - интимна хигиена е важна, особено при сексуална активност. Природната среда в интимната област може да бъде засегната и да предразположи жените към инфекции. Полово предаваните заболявания се разпространяват при сексуална активност посредством допир или обмяна на телесни течности (сперма, вагинални течности, кръв и др.) Рискът от разпространението им по време на секс може да бъде съществено намален при правилна употреба на неповреден презерватив.

♦ Хигиена - Използване на женски хигиенни кърпички е полезно, особено при използване на обществени тоалетни. Също така, избърсване в посока “отпред-назад "е най-подходящият.

♦ Използването на неподходящи женски хигиенни продукти.  Най-добре е да избягвате сапуна и да използвате специална козметика за интимна хигиена. Тези продукти са специално разработени за физиологичните нужди на жената и запазват микрофлората. Сапуни са алкални по своята същност и могат да унищожат "приятелските" бактерии в интимната област.

Обърнете повече внимание на вашата интимна хигиена и за да се избегнат ненужни инфекции.