орални противозачатъчни, Оралната контрацепция, противозачатъчни
Оралната контрацепция намалява риска от развитието на рак

Приемането на орални противозачатъчни средства намалява заплахата от възникването на рак, показват резултатите от изследването на британски специалисти. Групата изследователи от Университета на Абърдийн са обобщили данните, постъпили от 1400 лекуващи лекари, чиито пациентки са приемали противозачатъчни, а след това са го сравнили с показателите на над 46 000 жени (на средна възраст 29 години с постоянен партньор). Резултатите и анализът към тях е публикуван в British Medical Journal.

“Този извод може да успокои милиони жени, които са приемали такива средства преди 30-40 години и сега са на възраст, когато рискът от рак е твърде висок”, твърдят учените. Изследването показва, че за жените, приемали противозачатъчни таблетки в продължение на 8 години или по-малко, рискът да развият някаква разновидност на рак е с 12% по-малък от средното по статистика. Но при тези, които са ги приемали повече от 8 години, заплахата от неизлечимото заболяване е с 22% по-голяма.

Оралните противозачатъчни средства най-силно намаляват риска от заболяване от рак на червата, правото черво, матката и яйчниците, показва изследването. Не е установено влиянието на кратковременното приемане на препаратите върху рака на гърдата.

Мария Лидбитър от британската организацията за превенция на рака на гърдата смята, че резултатите от това изследване ще зарадват хиляди жени във Великобритания, които са използвали или използват в настоящия момент орални контрацептиви.

Всяка година около 100 милиона жени по целия свят приемат противозачатъчни средства. От 1961 г., когато те са се появили, от тях са се възползвали повече от 300 милиона жени.