Позитивно мислене"Здрав дух в здраво тяло”, може би няма човек, който да не е чувал тази позната сентенция, идваща от древността. Древните гърци са смятали, че щом душата е здрава и в хармония, то и тялото ще бъде добре. Напоследък стана много популярна теорията на Джон Кехоу за позитивното мислене. Днес ще я разгледаме и ще видим до каква степен може да влияе на нас и здравето ни.

Един от навиците, които трябва да си създадем, ако искаме да живеем щастливо, да осъществим мечтите си и да се радваме на живота по-дълго, е да се научим да мислим позитивно. Според повечето хора позитивното мислене е само нещо, което помага да постигнем целите си или да преминем през трудностите. Но редица проучвания доказват, че начина ни на мислене влияе на здравето и продължителността на живота. Лекарите от американската клиника „Майо" например в продължилия 30 години експеримент открили, че рискът от ранна смърт при оптимистите е с около 50% по-нисък, отколкото при песимистите. В заключението си учените казват, че съзнанието и тялото са свързани и начинът ни на мислене оказва влияние върху продължителността на живота. А друго допитване сред 660 възрастни, които били попитани дали се чувстват ненужни с нарастването на възрастта, допълва този извод. Тези, които не били съгласни с това твърдение и имали положително отношение към остаряването, надживели средно с 7.5 години другите, които се отнасяли негативно към този естествен етап от живота и се чувствали по-малко полезни.

Сами разбирате, че нагласата е от изключително значение. Всички сме чували за хапчетата с т.нар. Плацебо ефект. Ако можем да си внушим, че едно лекарство лекува,  можем просто да си представим как не се разболяваме от дадена болест. То е почти същото.

Когато постоянно мислим негативно и привикваме все повече и повече лоши мисли, това увеличава депресията. Учените за пореден път потвърждават колко важни са мислите за физическото и психическото здраве на човека.

Ето и един малък , но изключително полезен съвет от нас.Той е изпитано упражнение за позитивна нагласа:

Направете два списъка един с положителни и един с отрицателни емоции и мисли, хвърлете втория, а другия носете в себе си. Може нищо да не се промени, но може и да започнете да гледате на живота от по-добрата му страна.

Вярвайте, че сами можете да си помогнете, защото вие наистина можете!