Противозачатъчни, Противозачатъчните, рак на яйчниците, орални контрацептиви
Противозачатъчните предпазват
жените от рак на яйчниците

Проучване на изследователи от Оксфордския университет, публикувано в последния брой на списание "Лансет" (Lancet) - едно от водещите медицински списания в света, показва, че противозачатъчните предпазват жените от рак на яйчниците за период от 30 и дори повече години, след като е преустановен приемът им.

Британски учени са установили, че благодарение на позитивното въздействие на противозачатъчните, до момента са избегнати над 100 000 смъртни случая и 200 000 случая на развитие на овариален карцином по света.

Колкото по-дълго жените приемат противозачатъчни, толкова повече се намалява рискът от развитие на рак на яйчниците, особено при жените над 50-годишна възраст, при които честотата на това заболяване е най-висока.

При жени, които приемат хапчета за период от 15 г., рискът от този бързо прогресиращ рак се намалява наполовина.

 

Противозачатъчни, Противозачатъчните, рак на яйчниците
 

Д-р Георги Коларов, акушер-гинеколог от МЦ "Майчин дом": "Когато достигнете 60-годишна възраст, има огромно значение дали сте приемали противозачатъчни за период от 5 или 10 години в по-ранна възраст. Колкото по-дълго сте ги приемали - толкова по-малък ще е рискът за Вас от рак на яйчниците във възрастта, в която той най-често се появява."

 

actualno.com