ПърхотПърхотът е един от най-често срещаните проблеми, свързани с косата. Проучванията показват, че над 70% от населението на Земята, страда от пърхот. Козметичната индустрия, която съдава продукти за коса е вложила големи усилия и ресурси, в производството на шампоани, балсами и маски, които се борят с „белия снежец”.  Но дори след използването на тези химически създадени препарати, често резултатите са отчайващи. Давате много пари, а резултат няма. В някои случаи косата ми става чуплива и суха. В настоящата статия ви предлагами някои маски за коса, които са не само евтини, но и доста ефикасни.

  • Маска с Лимон срещу пърот. Лимонът е една от най-изпитаните съставки при борба с пърхота. Смесете сокът от един лимон с топло кокосово масло. Втрийте в скалпа и косата. Изчакайте 15-20 мин и отмийте. Измийте косата с мек шампоан за ежедневна употреба.
     
  • Маско с Кисело мляко :  Смесете сокът от един лимон с половин кофичка кисело мляко. Нанесете по скалпа и косата. Оставете да престои , около 45 мин и след това отмийте с хладка вода и мек шампоан за ежедневна употреба. Киселото мляко почиства кожата на главата, а лимонът премахма пърхота и мъртвите кожни клетки. Тази маска , освен , че премахва пърхота, прави косата ви мека, гъвкава и лесна за разресвване.
     
  • Цвят или листа от Хибискус. Хибискусът има много пълзотворно действие върху косата. Може да се използва, както противопърхотно, така и за подсилване на растежа и здравината на вашата коса. Сварете цвят или листа от червен Хибискус в около 500 мл вода. Оставете да се охлади. Извадете цвета/листата и ги пасирайте. Към тях прибавете топло кокосово масло и масажирайте косата с готовата смес. Отмийте след 45 мин. Водата от сварения Хибискус втривайте всеки път след отминаване на косата. Така ще подсилите растежа и здравината на вашия косъм.