Ставни болкиСтавните болки и заболявания се забравят за месец с йога! Това твърди Мастър Аман Соод в интервю на журналистката Маргарита Благоева, публикувано в днешния брой на вестник „Доктор“. Мастър Аман Соод е едва на 29 години, но е създател на нов клас – т.нар. медицинска йога. Индийският гуру е в България за постоянно и води групови и индивидуални практики в залите „Шри Чинмой” на Здравна академия „Гарабитов” в София и Пловдив. Мастър Соод притежава магистърска степен по спорт и йогическа наука, както и задълбочени познания по акупресура, хипноза, Кундлини масаж и лечение на физически и психически разстройства. Преподавал е по целия свят, включително в Тайланд, Хонконг, САЩ, Лондон и Индия.

Есента е сезонът, когато се обострят болките в опорно-двигателната система. Според Мастър Соод с йога могат да се преодолеят тези здравословни проблеми. Той самият започнал да прави асани заради болката в гръбначния стълб, споделя за вестник „Доктор“ индийският гуру. 16 години Аман играел професионално джудо за Индия. По време на един шампионат си наранил гърба и кръста и йога учителят Сики Мистра му помогнал да се излекува напълно.

Във вестник „Доктор“ Мастър Соод посочва и конкретни йога упражнения, с които може да се победи болката по гърба. Едната асана се нарича Котешка поза, при която топлината навлиза в гръбначния стълб и се предава по всички стави. 100 пъти минимум се изпълнява упражнението по следния начин: заставате на колене и ръце на пода, изпъвате глава максимално назад, след това извивате гърба нагоре като котка, а главата се прибира към тялото, като целта е брадичката да допре гърдите.

Друго много добро упражнение за болки и заболявания на ставите и костите е следното: пак се застава на колене и ръце на пода, изнася се левият крак назад и нагоре, а главата се повдига на нивото на раменете, погледът се отправя напред. След това кракът се свива и прибира плътно до тялото, като челото докосва свитото коляно. Същото се прави и с другия крак и се повтарят 5 серии по 10 пъти, като се редуват ляв и десен крак. С това упражнение се облекчава болката в мускулите на гърба, раменните, бедрените и колянната стави.

„До 1 месец всеки проблем, независимо дали е свързан с гръбначния стълб или със ставите, може да бъде излекуван с тези 2 упражнения. Трябва да се правят по 1 час на ден. Когато някой има проблем с колената например, трябва да поставя на пода мека хавлия“, казва гуруто в интервюто във вестник „Доктор“. Според него причината за ставните заболявания е грешния начин на живот и диета,приемането на много протеини с храната, както и т.нар. бързо хранене. Добре е хората да избягват питиета и храни, съдържащи кофеин, както редуването на топла храна със студени напитки, тъй като това води до понижаване количеството на минерали в организма. Този дисбаланс се явява основна причина за възникването на ставни проблеми. Добре е човек да набляга на зеленчуковите супи и салати. Това е пътят за облекчаване и справяне със ставните проблеми и болести, категоричен е Мастър Соод.