При пациентите, които страдат от болести на черния дроб, освен конвенционалното лечение и диетотерапията оказва съществена роля. Храната като лекарство Чернодробна диета не означава само допълнителен прием на калории и хранителни вещества. Този режим влияе съществено върху протичането на заболяването.

Продукти, които е възможно да влошат заболяванията на черния дроб Алкохол, консервирани продукти, мазни и пържени ястия, храна, приготвена на скара. Храни, които могат да облекчат протичането на болестите на този орган Артишок, глухарче, магданоз, моркови, цвекло.

Адекватният диетичен режим с прием на достатъчно калории, както и правилното съотношение на основните хранителни съставки с особен акцент върху протеините са наложителни заради метаболитните процеси в този орган. Хранителният режим не е универсален за всички болести на черния дроб. Основните различия са в количеството протеини и калорийните стойности на продуктите, които следва да се приемат.Черен дробЗа всички чернодробни заболявания се отнасят следните препоръки:

Най-много калории трябва да се приемат от продуктите, съдържащи въглехидрати. На тях са богати житните храни, плодовете, зеленчуците и медът. Препоръчителните източници на белтъчини са нетлъстото месо, постното прясно сирене, обезмасленото мляко, яйцата и рибата. Необходимо е да се редуцира максимално количеството на мазнините (40-60 г дневно). Най-добре е да се използват растителни мазнини (зехтин). 2 Плодовете или зеленчуците може да се ядат и сурови, и сготвени. Салатата трябва да се приготвя с няколко капки зехтин и сок от лимон.

Консумирайте сол умерено. В случай на едема и насъбиране на течности в коремната кухина (асцит) не трябва да се приема сол. 4 Не се препоръчва консумацията на ястия със запръжка, храни, приготвени на скара, пържени продукти и заливането/ приготвянето на яденето с мазнина.

 Хранете се често, но в малки количества. 6  Пушенето не е препоръчително. 7 Строго се забранява онсумацията на алкохол. 8  Ако   се   появят   разстройство   или   болки, съпроводени с гърчове, това е сигнал за остро възпаление на черния дроб. Хранене при остро възпаление на черния дроб Ако страдате от това заболяване, консумирайте компот от ябълки, зеленчукова супа с ориз, сухари. Най-честите причини за остро възпаление на черния дроб са: вирусните хепатити, острият алкохолен хепатит, някои лекарства  и токсини. Всички те водят до увреждането и некроза на хепатоцитите с по-малък или по-силен интензитет. В началната фаза на заболяването основните симптоми са липса на апетит, повишаване на телесната температура, болка вдясно под ребрата, гадене и повръщане. На тези болни, които не повръщат, се предписва строг хранителен режим, а след облекчаването на симптомите се провежда защитна диета. Тоталното парентерално хранене се прилага при тежките форми на чернодробни заболявания, съпровождани от интензивно повръщане. Диетата с чай се прави в началото на острата фаза, когато са налице липса на апетит и невъзможност за консумиране на храна. Необходимо е да се пие чай (от лайка, маточина, шипки), подсладен със захар или с мед. Строгата диета за преходния период включва приемането на храни и напитки, които не натоварват храносмилането и черния дроб. Освен диетата с чай, ако имате апетит, можете да приемате: кисело мляко, прясно сирене, оризов пудинг, супи с ориз, овесени ядки и ечемик. Защитната диета се прилага след спазването на строгата диета, ако се чувствате добре и ако имате апетит. В този случай е необходимо да спазвате напътствията за диетотерапия при хронични възпаления, цироза и хепатит.

Хранене на болните при портална енцефалопатия и чернодробна кома Приемайте малки количества белтъчини, като давате предимство на белтъчините от растителен произход и суроватъчните белтъчини - те съдържат аминокиселини, които не се метаболизират в черния дроб. Основно и най-важно нарушение на нервната система, предизвикано от хроничните заболявания на черния дроб, особено при цирозата, е хепатитната (портална) енцефалопатия. Ако сте застрашени от появата й, е необходимо да препятствате натрупването на амоняк в организма чрез храната. Аминокиселините метионин, фенилаланин и тирозин може да допринесат за появата на енцефалопатията. Затова не се препоръчва консумацията на месо, риба и яйца, тъй като те съдържат споменатите аминокиселини и водят до образуването на амоняк. Приемайте малки количества белтъчини от растителен произход (варива и житни растения) и суроватъчни протеини - те съдържат аминокиселини, които не се метаболизират в черния дроб. С други думи, важно е да консумирате плодове, зеленчуци и житни храни, тъй като при разграждането им количеството на амоняка е по-малко, а фибрите от плодовете и зеленчуците ускоряват изхвърлянето му от организма. Също така е важно да приемате достатъчно въглехидрати, за да се набави необходимата енергия на организма. Препоръчва се приемът на продукти като ориз, несъдържащи мазнини тестени изделия, варени картофи или пюре от картофи, жито или царевица, житни храни, несъдържащи мазнини бисквити, пасирани плодове и зеленчуци (без кората и костилките), „престоял" хляб и сухари. Подобен начин на хранене обаче не се препоръчва за продължителен период от време, тъй като съдържанието на есенциални киселини е ниско.

Затлъстял черен дроб

Най-доброто лечение е отказът от алкохол и правилното хранене.

Пълнотата и алкохолът са най-често срещаните причини за натрупване на мазнини в черния дроб. Мазнините потискат нормалния строеж на чернодробните клетки. Злоупотребата с храни и напитки води до „извънредна работа" на черния дроб, а нераиионалното хранене и мазните храни не спомагат за детоксикацията на този орган. Необходимо е да избягвате мазните храни, пържените ястия, газираните напитки и прекалено сладките продукти.

Потърсете свежест G сок от портокал

Богатото  съдържание

на витамин С в портокалите ги превръща в идеалния плод за всички възрастови групи. Освен че подсилват имунитета, портокалите спомагат за по-добрата работа на черния дроб и способстват по-бързото разграждане на мазнините при затлъстелия черен дроб.

Добре е да знаете за газираните напитки...

Газираните напитки съдържат кофеин, захар, консерванти и антиоксиданти като бензоева, лимонова и ортофосфорна киселина, приемането на които заради неблагоприятното влияние върху здравето трябва да се ограничи доколкото е възможно, фосфорната, лимоновата и карбонатната киселина в газираните сокове увреждат зъбния емайл, понижават плътността на костите, което води от своя страна до появата на остеопороза, и което е най-важно - предизвикват дегенеративни промени в черния дроб.

д-р М. Русева