Вагиналният секрет на жената, обикновено е бистър или леко мътен, но не предизвиква дразнимост и няма миризма. Количеството и консистенцията му могат да варират по време на нормален менструален цикъл. По-голямо количество се отделя при овулация. сексуална възбуда и в период на кърмене.Тези описания могат да бъдат считани за нормални.

Вагинално течение, което има миризма или е дразнещо, обикновено се смята за необичайно. Дразненето може да е свързано със сърбеж или парене, или и двете. Сърбежът може да се усеща по всяко време на деня, но често е най-досаден през нощта. Тези симптоми се влошават при полов акт. Важно е да посетите лекар , ако има промяна в количеството, цвета или миризмата на секрета.Бял равнецДОМАШНА АПТЕКА:

Смесват се по 20 г цвят лайка, стръкове червено подъбиче, градински чай и бял равнец, листа розмарин и коприва. 1 с. л. смес се залива с 1 л гореща вода. Кисне до изстиване и се прецежда. Ползва се за промивки. При бяло течение.

Смесват се по 4 с. л. цвят лайка и люляк и 8 с. л. метличина. 3 с. л. смес се вари в 500 мл вода 15 мин. Кисне 15-20 мин. и се прецежда. Пие се при възпаление на яйчниците по 1 ч.ч.отвара 3 пъти дневно преди ядене.

Смесват се равни количества листа розмарин, орех и водна мента, плод шипка и стръкове полски хвощ. 1 с. л. смес се залива с 250 мл гореща вода, кисне 10-15 мин. и се прецежда. Пие се при маточно възпаление по 1 чаша 3 пъти дневно преди и след ядене, до пълно оздравяване.