В аптеките днес се продават най-различни видове медицински тестове за високо кръвно, холестерол и кръвна захар, които могат да се правят в домашни условия.

Те не заместват професионалните медицински изследвания, но могат да гарантират бързи и точни резултати без посещение при лекаря. Винаги се консултирайте с лекар , ако домашните тестове показват резултати извън нормата.

Холестерол

Апарат за кръвно налягане

Повечето дигитални апарати за измерване на кръвното налягане имат маншета, която се поставя над лакътя и стойно стите се отчитат от дигитален монитор. Предлагат се също така уреди, които се поставят на китката или пръстите, но те не дават напълно точни резултати. Можете да се снабдите и с обикновен апарат с анероиден манометър, но ви е необходим и друг човек, който да прави измерванията.

Тестове за измерване на холестерола

Правят се по следния начин: пробождате пръста си със стерилния ланцет в опаковката и изцеждате малка капка кръв върху тестовата лента. След няколко минути лентата се оцветява в определен цвят. Трябва да сравните получения цвят с тези, дадени в схемата за стойности на холестерола. Някои видове тестове отчитат не само нивото на общия холестерол, но и това на HDL холестерола.

Тест за нивото на кръвната захар

Убодете пръста си с еднократния ланцет или със специалния уред, оставете да падне една капка кръв върху химическата тестова лента и я сложете в апарата, който отчита върху монитор нивото на кръвната захар. Съвременните апарати могат да отчитат няколко резултата и дори имат функция за прехвърлянето им в база данни на компютър.

Съществуват и по-евтини тестове за определяне на глюкоза в урината. Потапяте тестова лентичка  в урината и резултатите са готови след 90 секунди.