Индивидуална ваксина за рак за първи път у насДава надежда за пациенти с агресивен мозъчен тумор

Уникална ваксина срещу най-злокачествения тумор на мозъка - мултиформен глиобластом, ще бъде приложена за първи път на български пациент, съобщи д-р Емануил Найденов, неврохирург от болница "Св. Иван Рилски".

Нарича се ваксина, защото учи собствените клетки как да се справят с туморните. Препаратът се изработва индивидуално за всеки болен. И е единствената надежда за живот на тези болни, без нея диагнозата означаваше още само месеци живот, подчерта д-р Найденов.

Изготвя се от клетки на самия пациент

В Европа се прилага в Белгия и Германия. България е третата държава, която има амбицията да прилага терапията. В "Св. Иван Рилски" има условията за това - реномирана неврохирургия и лаборатория по имунология, казва д-р Найденов. Затова лечебното заведение предлага да стане референтен център на университетската клиника в белгийския град Льовен, която изработва препарата. Това става, като с помощта на хемодиализа се извършва пълно пречистване на кръвта. Изолират се бели кръвни телца, като сред тях се търсят специфични моноцити. В лабораторни условия те се "срещат" с клетки от тумора. След това се инжектират на пациента, като попадайки обратно в организма, те вече могат да разпознават раковите клетки и да ги унищожават. Имунотерапията е единственият шанс за живот при този вид глиобластом, сегашната терапия не може да помогне, подчерта д-р Найденов. Без нея на пациента му остават няколко месеца живот. Средно по света след диагнозата мултиформен глиобластом болните живеят 14 месеца, а в България - 8 месеца. Досегашният опит с ваксината сочи, че тя дава повече години.

Във всеки човек се образуват ракови клетки, но здравата имунна система ги неутрализира, коментира специалистът.


Още по темата Лекуват с ваксина рак на мозъкаПървата пациентка у нас, която ще получи ваксината, е 50-го-дишната Любка от Петрич. Тя е оперирана два пъти. Първата операция не успява да отстрани напълно тумора. След това назначават химио- и лъчетерапия, но и те не дават резултат. Получава се рецидив и на жената й оставали 3-4 месеца живот при старите методи на терапия. Тогава неврохирурзите в университетската болница правят втора операция. При нея е приложена нова технология за оцветяване на злокачествените клетки, така те са максимално отстранени. Диагнозата идва съвсем неочаквано за жената, която дотогава е в добро здраве . „Чествах 50-годишнината си. На следващия ден сутринта усетих устата си изкривена. Помислих, че може да е инсулт или нещо такова. Направихме изследвания и се оказа, че е тумор на мозъка, един от най-тежките, и то в 4-и, последен стадий. Казаха, че веднага трябва да се оперира", спомня си Любка. Шокът и за нея, и за семейството бил голям.

Препаратът за Любка ще бъде изготвен в Белгия. Чуждите специалисти ще обучат и наши лекари, за да продължат те да прилагат сами метода у нас. За целта болница „Св. Иван Рилски е подала молба до Министерството на здравеопазването да й бъде разрешено да работи по новия способ. Зам. здравният министър д-р Минчо Вичев се е запознал с направеното досега. Ваксината може да се прилага и на деца, уверява д-р Найденов.

В Германия терапия с индивидуална ваксина за рак излиза 30 хил. евро, а у нас разходите за материали са едва 1500 лв., каза неврохирургът. Българката замина за Льовен на 24 април, а заедно с нея и наши н му пол очи. Когато те се завърнат у нас към средата на май, ще започнат подготовка за прилагането на новия метод с ваксината за рак на мозъка в болница „Св. Иван Рилски". Разходите на Любка за пътуването до Белгия се поемат от фондация „Остани". Около 300 души годишно у нас чуват диагноза мултиформен глиобластом.

Текст под снимка: Проф. Кирил Романски от неврохирургията на болница „Св. Иван Рилски" показва как новите технологии позволяват по-радикално отстраняване на туморите в мозъка.

24 часа