"Природата е имала намерение женската гръд да е върхът на творението й, но е допуснала грешка - избрала е прекалено крехка глина", записал в дневника си немският философ Готхолд Лесинг. Тази мисъл не го е осенила случайно - жена му починала от рак на гърдата. Причините за появата на лошата диагноза са различни, обяснява д-р Лора Дойчева, специалист по диагностика и лечение на млечната жлеза в Пета МБАЛ и в болница „Токуда" в София.

Кърменето не е само за бебето

Онкологичният риск нараства неколкократно, ако до 30-годишна възраст гърдите не успеят да изпълнят преките си задължения. Както е известно, вече и у нас навлезе тенденцията бизнес дамите да дават преимущество на кариерата си, а за бебе да мислят едва към 40-те. Злопаметната природа обаче е безпощадна и често наказва с мастопатия жените, отложили майчинството. Сама по себе си тя не е опасна, но някои от формите й създават благоприятен фон за злокачествено заболяване на млечната жлеза, фактът не е за пренебрегване, като се има предвид, че рано или късно от мастопатия страдат между 50 и 70% от дамите.Рак на гърдатаЗаплахата от страданието е още по-голяма за жените, които не раждат. Тя се оказва реална и при отказ от кърмене в името на хубавия бюст. Същинското предназначение на млечните жлези е да произвеждат мляко и лишаването им от тази функция е предпоставка за развитието на патологични процеси, които може да доведат и до рак. Рисковете се увеличават и с всеки следващ аборт. Повторното прекъсване на бременността предизвиква хормонални смущения при всяка трета жена и така възниква благоприятна почва за пред ракови състояния, съответно и за рак. А най-добрият начин за предпазване от аборти са мерките за избягване на нежелана бременност, за които трябва да потърсим съвет от лекар .

 

Травмите по бюста са опасни

Д-р Дойчева съветва да се отнасяме по-спокойно към неприятностите, доколкото е възможно, защото стресът е сред главните причинители далеч не само на тази болест, факт е, че емоционалната реакция на по-чувствителните жени в резултат на сполетели ги беди, на бурни пререкания с близките или колегите нерядко се отразява неблагоприятно на здравето им. Травмите също са сред евентуалните причинители на рака на гърдата. Ето защо трябва да си изработим рефлекс да се пазим от всевъзможни удари.

Не бива да подценяваме и секса - много лекари са убедени, че ласките на любимия мъж по гърдите в значителна степен ги защищават от рак. В момент на интимна близост в женския организъм настъпва мощен хормонален взрив и той изпълнява ролята на ваксина против заболявания на нежната жлеза. А стресът от сексуална неудовлетвореност води до застой на кръвта в органите в малкия таз: яйчниците не функционират пълноценно, менструалният цикъл се разстройва, гърдите са болезнени. В голямата група на I предразпо1 ложените към рак на гърдата безспорно са жените с фамилна обремененост по права линия. Недоказани със сигурност рискове за поява на диагнозата са злоупотребата с мазнини и алкохол и наличието на различни доброкачествени образувания. Болестта покосява все по-млади жени, но е най-често срещана при 40-55-годишните. На година новооткритите случаи у нас са средно около 3100, като 1% от тях са при мъже. Ако се диагностицира навреме, заболяването е лечимо и не представлява опасност за живота, подчертава д-р Лора Дойчева.

Бучката рядко е злокачествена

Коварството на болестта е, че в началото няма никакви признаци и може да бъде разкрита само с лекарски преглед. Жените търсят медицинска помощ обикновено когато сами опипат бучка, но ако става дума за рак, този стадий понякога е късен за успешна терапия. В повечето случаи бучката е безболезнена и по-рядко някои жени усещат болка, дължаща се на рака. Но, внимание! - не всяка бучка е рак. Тя може да е киста или друго доброкачествено образувание. Това, разбира се, може да установи само специалистът мамолог. Други симптоми на рака често са обезцветяване на зърното, деформация на аеролата и мамилата, както и секретиране на кръв от зърното. Така че ако се появи разраняване, на него не трябва да се гледа като на нещо безобидно. Често пъти се оказва, че става дума за болестта на Пейджит, която по същество е рак на самото зърно. Появата на кожни промени тип „портокалова кора" или оформянето на „трапчинка", също са признаци, за които се ходи на лекар .

Стадиите на развитие на диагнозата се разграничават по системата TNM. Според нея ракът на гърдата е групиран в 5 етапа - от нулев до четвърти. Етап №0 е много ранен карцином. Раковите клетки все още са само в каналчето или в жлезата, където са се породили. В етап №1 е налице малък тумор с диаметър до 2 см. Все още не са се появили болни клетки в лимфните възли и туморът не се е разпространил извън гърдата.

В етап №2 туморът е по-голям от 5 см, но лимфните възли са незасегнати. В етап №3 туморът е по-голям от 5 см и ракът е навлязъл в лимфните възли под мишницата. В същата група са случаите, при които независимо от големината на тумора са засегнати повечето лимфни възли. В този напреднал стадий на заболяването са и пациентите, при които туморът е достигнал стената на гръдния кош или кожата и при които са налице увеличени лимфни възли в горната част на гръдния кош или под ключицата. Етап №4 означава, че ракът е метастатичен: разпространил се е в друга част на тялото. Лечението се определя в зависимост от стадия на заболяването и в повечето случаи е оперативно.

Може да е частична резекция, а когато се налага, и отстраняване на гърдата (мастектомия) заедно с раковите образувания и аксиалните лимфни възли, намиращи се в подмишницата. За да се спре появата на метастази, трябва да се приложи допълнително лечение: химиотерапия, лъчетерапия, хормонална терапия и терапия с моноклонални антитела. Те имат различни механизми на блокиране на расте-

Най-застрашената възраст е от 35 до 55 години

Единствената сигурна мярка за предотвратяване на усложненията от тежкото заболяване са редовните профилактични прегледи - те увеличават значително вероятността болестта да бъде открита в ранен стадий и да бъде успешно лекувана. Много е важно да се извършват от специалист мамолог. Желателно е всяка жена от 30 години нагоре да се преглежда поне веднъж годишно с ултразвук. При по-младите рискът е по-малък и затова при тях обикновено е достатъчен един преглед на две години. Но дамите във възрастта от 35 до 55 години, особено ако са фамилно обременени, трябва да посещават специалист на 6 месеца, като всеки път се прави ултразвук, а на 2 години и мамография. Жените над 55 г. се нуждаят от профилактичен преглед веднъж годишно.

След проведеното лечение жената може да живее нормален и пълноценен живот.

При пациентките с ранен рак на гърдата вероятността за рецидив е най-голяма през първите 5 последващи години. Периодичното проследяване на здравословното състояние е задължително при лекуваните от диагнозата - то е важно както за да се определи ефективността на терапията, така и за да се открият и овладеят страничните ефекти.