гастроентеритКакво представлява гастроентерит?

Видове
гастроентерити

Причини за гастроентерит

Диагностициране на гастроентерит

Лечениe на
гастроентерит

Билколечение при гастроентерит

Профилактика при
гастроентерит

 

Гастроентерит – Описание:

Това е възпалително заболяване на стомаха и червата, което може да се предизвика от разнообразни причини. Основен симптом на заболяването е диарията, но тя може да се придружава и с гадене, повръщане и коремна болка. Тежестта на състоянието варира от леко до тежко и дори животозастрашаващо. Правилният подход изисква подробно събрана анамнеза, която може да идентифицира не само причината за диарията, но и евентуалните рискове от усложнения. Важно значение има уточняването на вида на храните, които са консумирани преди изява на диарията, броя на изхожданията и тяхната консистенция, наличието на примеси като кръв, слуз или гной, съпътстващи симптоми като повръщане, коремни болки и треска.

 

Гастроентерит – Видовe:

Според причинителя се обособяват следните видове гастроентерит:

 • Вирусен гастроентерит – най-чест причинител са Норовируси и Ротавирусите;
   
 • Бактериален гастроентерит – може да се предизвика от Escherichia coli, Staphyloccocus, Proteus, Salmonella, Shigella и други видове бактерии.
   
 • Паразитарен гастроентерит – причинителите са паразити, най-често попадащи в организма с храната – Entamoeba hystolitica, Giardia lamblia.
   
 • Еозинофилен гастроентерит – рядък вид гастроентерит, който може да се срещне както при възрастни, така и при деца. Причината за него не е напълно изяснена, но се открива връзка с хранителни алергии.

 

Гастроентерит – Причини:

Причините за гастроентерит са много разнообразни. Вирусите и бактериите са най-честите от тях. Те са много заразни и могат да се разпространяват чрез заразена храна или вода. Инфекцията се разпространява от човек на човек по фекално-орален път – при лоша хигиена и замърсяване на храната с мръсни ръце.

Гастроентерит, причинен от вируси, обикновено продължава един – два дни. Някои случаи, дължащи се на бактерии обаче, могат да продължат много по-дълго време.

 • Около 50 до 70% от вирусните гастроентерити при възрастни се причиняват от Норовируси. Те са силно заразни и се разпространяват бързо. Заразяването с Норовируси става най-често при консумиране на контаминирана с тях храна или при докосване на различни замърсени предмети и поставяне на ръцете в устата след това.

Друг чест причинител на вирусен гастроентерит са Ротавирусите. Те засягат предимно деца в кърмаческа и ранна детска възраст и могат да причинят тежко обезводняване.Причинители на диария сред вирусите са и Аденовирусите, Парвовируси, Астровируси.

 • Бактериалните гастроентерити, за разлика от вирусните, протичат по-тежко, по-често водят до усложнения, а инфекцията може да засегне  и други органи. Някои от бактериите, причиняващи гастроентерит, продуцират токсини, на които се дължат симптомите.

Инфекция с Escherichia coliможе да доведе до значителни усложнения от страна на бъбреците, особено в детска възраст. Други чести причинители на бактериален гастроентерит са Shigella, Salmonella,Campilobacter.

Заразяването със салмонелни бактерии става най-често при консумиране на заразена храна, но също и при близък контакт с птици и влечуги, които са носители на бактерията.

Разпространението на инфекцията със Shigella може да се осъществи при консумиране на заразена храна или вода, както и при плуване в замърсени водни басейни, а също и при хомосексуални контакти при мъже.

Заразяване с Campylobacter най-често става при консумация на сурово или недобре сготвено пилешко месо.

 • Паразитарните гастроентерити са по-рядко срещани от вирусните и бактериалните. Заразяването с тези малки организми става най-често при консумиране на замърсена вода или при плуване в замърсени водни басейни. Най-често гастроентерит причинява Giardia lamblia. Често заразяването става при поглъщане на вода от езера и реки, замърсена с животински изпражнения.

Друг причинител е Cryptosporidium, който се открива в чревния тракт на животните и се отделя с изпражненията им. Заразяването става по подобен на Giardia lamblia начин, но засяга предимно хора с намален имунитет.

 • Други незаразни гастроентерити могат са предизвикани от химични токсини, съдържащи се най-често в морските дарове, хранителни алергии, тежки метали, антибиотици и други медикаменти.

Гастроентерит – Симптоми:

Както показва името, гастроентеритът представлява възпаление на стомаха и червата, което най-често протича с повръщане и диария.

Най-честите симптоми са:

 • Леко повишена температура – не надхвърляща 38 градуса.
   
 • Гадене и повръщане;
   
 • Лека до умерена диария;
   
 • Коремни болки – постепенно нарастващи и облекчаващи се след изхождане.

Сериозни симптоми, изискващи лекарска помощ са:

 • Наличие на кръв в изпражненията или в повърнатите материи;
   
 • Повръщане над 48 часа;
   
 • Температура над 40 градуса;
   
 • Подут и болезнен корем;
   
 • Белези на дехидратация – отпадналост и замаяност, суха кожа и лигавици, намалено количество на отделената урина и намалено изпотяване.

Гастроентерит – Диагноза:

Заболяването е най-често самоограничаващо се и поддържащото лечение има за цел да контролира симптомите и да не допуска дехидратация. Най-често не се налагат допълнителни изследвания. При персистиране на оплакванията или усложняване на състоянието се назначават изследвания. Причинителят се търси най-често в проба от изпражненията. Освен това се назначават лабораторни изследвания – пълна кръвна картина, електролити. Голямо значение за диагнозата и ограничаването на разпространението на инфекцията има щателното събиране на историята на заболяването. Значение имат данните за пътувания, контакт с отрови и дразнещи вещества, прием на антибиотици или други медикаменти, промяна в диетата или консумиране на съмнителна храна, наличие на други заболели от семейството.

Гастроентерит - Лечениe:

Лечението на гастроентерит е преди всичко поддържащо. Добре е да се направи т.нар. диетична пауза, която облекчава работата на гастроинтестиналния тракт. Най-важното е да се осигури прием на достатъчно количество течности, адекватно на загубените при повръщане и диария. При профузни повръщания и невъзможност за прием на течности през устата, те се назначават интравенозно в болнична обстановка. Използват се разтвори, богати на електролити, най-често Ringer, Hartmann.

Антидиарийни препарати не се препоръчват, тъй като те намаляват перисталтиката на червата и има риск от нахлуване на бактериите от червата в кръвта (бактериемия). Въпреки това, те могат да се прилагат при леко изразена диария, без наличие на кръв.

При нужда се назначават медикаменти против повръщане, но те не се препоръчват в детска възраст.

Приемът на пробиотици подпомага по-бързото възстановяване на нормалната чревна флора.

При установяване на бактериалния причинител се назначават антибиотици според антибиограмата.

Билколечение при гастроентерит

Някои билки и билкови екстракти действат успокояващо на гастроинтестиналния тракт. Те имат противовъзпалително, антибактериално и имуностимулиращо действие. Приемат се под формата на чай или капсули.

 • Ехинацея – има антибактериално действие и стимулира защитните сили на органима;
   
 • Бяла ружа – има успокояващо действие и действа противовъзпалително;
   
 • Джинджифил – той е истински тоник за стомаха и червата. Действа противовъзпалително, облекчава гаденето и повръщането, намалява стомашните болки и подуването на корема;
   
 • Шипка – действат благоприятно върху диарийния синдром. Чаят от шипки може да се използва за хидратация вместо вода. Прилага се и в детска възраст.
   
 • Лайка – успокоява болките и дискомфорта в стомаха и червата.

Гастроентерит – Профилактика:

Най-важно значение за предпазване от гастроентерит има спазването на лична хигиена с редовно измиване на ръцете. Храната, трябва също да се измива щателно и да преминава през достатъчна термична обработка. Да се избягва плуването в открити водни басейни, поради риск от поглъщане на замърсена вода.