Кандида Албиканс, Кандидоза - Лечение на кандида, Лиагноза, причини за Кандида

Какво е Кандидоза?

Причини за заболяването

Лечение на Кандидоза

Медикаменти при Кандидоза

Кандидоза и Хранене

Какво е Кандидоза?

Кандидозата е вид гъбична инфекция. Причина е Candida Albicans. Този вид гъбички са най-разпространени и най-упорити за лечение.

Кандидоза - Причини за заболяването

Кандидозата се появява вследствие на замърсяване, прием на антибиотици (антибиотиците убиват бактериите и тяхното място се заема от Кандида Албиканс, слаба имунна система. След първата поява на гъбичките, желателно е добра хигиена и то дълго време, поемане на повече витамин С и повече кисели вещества, за да може да се възстанови киселинния баланс на организма. Гъбичките се развиват добре в по-сладка среда и за това е хубаво по време на лечението, да се ограничава захарта, да се яде повече кисело мляко, или да се пие сок от грейпфрут. За облекчаване на симптомите (сърбеж, течение, парене при уриниране), желателно е да се правят промивки с кисело мляко, отвара от смрадлика или други бабини рецепти, които няма да ви излекуват.
Още по темата КървавичеГоляма тлъстигаМагнезий

Кандидоза може да се появи не само по половите органи, а вкл. и по тялото, например кожни гънки. При мъжете може да засегне препуциума и главичката на пениса.

Кандидоза Лечение

КАНДИДОЗА- КАНДИДА- КАНДИДА АЛБИКАНСНай-вероятно лекарят ще предпише Клотримазол, вагинални свещички за жените или друго от същата лекарствена група. Трябва да се знае, че гъбичните инфекции, включително и тези с Candida се лекуват с упоритост от страна на пациента. Има случаи на кандидоза, които се лекуват с години, тъй като затихването на инфекцията за момента, не е гаранция, че тя пак няма да се появи.

По-успешно ще върви лечението, ако се комбинира с перорален прием, напр. на Фунголон - 150 мг през седмица, особено ако хронифицира. Лечението не трябва да се прекъсва, докато симптомите не изчезнат напълно (зачервяването, бялото течение, сърбежа)и дори да се продължи след това с разреден прием (мазилата веднъж- дваж седмично, таблетките веднъж месечно.) Самолечение никога не трябва да се започва.

Лекар трябва да определи дали вида на гъбичките е Кандида и се назначава съответното лечение. Взима се влагалищен секрет и се правят посевки с него.Обикновено при Кандида или каквато и да е инфекция, кръвните изследвания показват повишено ниво на левкоцити. След прекарана кандидоза, за препоръчване е бельото да се пере на ръка с бебешки сапун, като най-неутрален и много гореща вода. Не се предавайте на мицела на гъбите, те упорстват, упорствайте и вие, за да оздравеете!

Медикаменти при Кандидоза

Обикновено във влагалището се поставят таблетки, крем или глобули. Някои от най-често прилаганите лекарства са монистат, клотримазол, фемстат, нистатин, микостатин, низорал, гинопеварил и други.

Кандидоза и хранене

Ограничете употребата на продукти, съдъджащи въглехидрати захар, плодове, сдадко вино, тестени изделия от бяло брашно.

Изключете от менюто си пълномасленото мляко, но наблегнете на киселомлечните продукти с живи бактерии. Така се нормализира микрофлората.

Полезно е да приемате витамини от групата В, препарати с фосфор, желязо и калций.

Като спомагателна терапия при кандидозата фитотерапевтите препоръчват следната смес - по 10 г хвойнови и елови пъпки; 15 г брезови пъпки; 20 г градински чай  и по 5 г бял равнец и листа от евкалипт.