МагнезийМагнезий – Описание

Магнезий – Свойства

Магнезий – Недостиг

Магнезий – Храни

Магнезий – Дозировка

Магнезий – Предозиране
 

Магнезий – Описание

Всеки орган в тялото, най-вече сърцето, мускулите и бъбреците, се нуждаят от минерала магнезий за правилното си функциониране. Магнезий също допринася и за правилното изграждане на костите и зъбите. Важна негова функция е активирането на ензими, свързани с енергийната продукция, както и регулацията на нивата на калций, мед, цинк, калий, витамин Д и други важни за организма вещества.

Магнезий може да се набави от редица хранителни суровини и въпреки това, много от хората не си набавят минерала в достатъчно количество. Храни, които са богати на магнезий, са пълнозърнестите храни, ядките и зелените зеленчуци. Особено добър източник на магнезий са зеленолистните зеленчуци.

Въпреки че човек може и да не си набави достатъчно количество магнезий с диетата си, рядко се наблюдава същински дефицит на минерала. Някои болестни състояния обаче, могат да нарушат баланса на магнезий в организма. Например вирусна инфекция на гастроинтестиналния тракт, причиняваща диария и повръщане, може да доведе до преходен магнезиев дефицит. Синдромът на раздразненото дебело черво, улцеративен колит, диабет, панкреатити, хипертиреоидизъм, бъбречни заболявания, както и прием на диуретици, могат да доведат до дефицит на магнезий. Понижаване на нивата на магнезий в тялото се наблюдават и при прием на големи количества кафе, газирани напитки, сол или алкохол, както и при тежък и обилен менструален цикъл, повишено изотяване и силно излагане на стрес.

Симптомите при наличие на магнезиев дефицит включват раздразнителност и тревожност, нарушения в съня, гадене и повръщане, нарушения в сърдечния ритъм, ниско кръвно налягане, обърканост, мускулни спазми и слабост, хипервентилация, лош растеж на ноктите и дори поява на припадъци.

Магнезий – Свойства


Още по темата Пункциите при синузит се заменят с билкиДепресия се диагностицира едва четири-пет години след появата и7-ми Април - Световен ден на здраветоАнорексияГлог 
Магнезий е съществен минерал за функционирането на сърдечния мускул. Редица проучвания показват, че редовният прием на магнезий, понижава умерено риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Има данни, че приемът на магнезий понижава честотата на внезапна сърдечна смърт. Магнезий спомага за поддържането на нормалния сърдечен ритъм и в някои случаи се назначава интравенозно в болнични условия, за предпазване от поява на предсърдно мъждене и други видове аритмия. Магнезий се назначава често и при хора, страдащи от сърдечна недостатъчност. Според едно клинично проучване, приемът на магнезиев оротат за една година е довел до намаляване честотата на симптомите и подобряване на преживяемостта в сравнение с плацебо, при хора със сърдечна недостатъчност.

Магнезий спомага и за поддържането на кръвното налягане в здравословни граници. Доказано е, че приемът на храни, богати на магнезий, може да понижи кръвното налягане. Магнезий се назначава интравенозно при бременни в третия триместър, развили прееклампсия (остро повишаване на кръвното налягане при бременни), като средство за предпазване от поява на припадъци.

Приемът на магнезий подобрява състоянието и при други заболявания. Установено е положително влияние на магнезий при хора, страдащи от астма. Когато се приема интравенозно или се инхалира чрез небулизатор, магнезий понижава честотата и тежестта на астматичните пристъпи. За съжаление, подобен ефект не се наблюдава при пероралния прием на минерала. Съществуват данни, че недостигът на магнезий може да повиши риска от развитие на астма в детска възраст, а също и при възрастни.

Открита е връзка между нивата на магнезий и развитието на депресия. Недостигът на магнезий се свързва с ниски нива на серотонина, който е известен като хормон на щастието. Приемът на антидепресанти пък се съпътства от повишаване на нивата на магнезий в мозъка. При едно проучване, проведено през 2008 година, е установено, че приемът на магнезий е толкова ефективен, колкото и трицикличните антидепресанти в лечението на лека и средно-тежка депресия.

Магнезий облекчава състоянието и при главоболие и мигрена. Приемът му се свързва с понижаване на честотата на мигренозните пристъпи и позволява да се намали дозата на болкоуспокоителните лекарства. Особено добре се повлиява главоболието, съпровождащо месечния цикъл при някои жени. Според някои, положителното влияние на магнезий при главоболие, може да се засили при комбинирането му с витамин В2 (рибофлавин) и билката вратига.

Изследвания показват, че хората, страдащи от диабет тип 2, имат ниски нива на магнезий. Съществуват редица проучвания, според които приемът на магнезий подобрява глюкозните нива в кръвта и подобрява чувствителността на тъканите към действието на инсулина при хора, предразположени или страдащи от диабет.

За предпазването от остеопороза, значение имат не само достатъчният прием на калций и витамин Д, но и осигуряването на достатъчно количество магнезий. Освен хранителния режим, значение има и редовната физическа активност, особено в ранна възраст и до 30 години, тъй като това повишава пиковата костна маса.

Клинични проучвания показват, че приемът на магнезий може да облекчи и симптомите, свързани с предменструалния синдром, особено подуването на корема, нарушенията  в съня, повишаването на телесното тегло и повишената чувствителност на гърдите. Препоръчва се магнезий да се комбинира с витамин В6 за още по-голям ефект.

Магнезий – Недостиг

Магнезият е важна част от редица регулаторни процеси и биохимични реакции в организма, затова не е чудно, че ниските му нива водят до изява на симптоми от различни органи и системи на тялото. От страна на нервната система могат да се наблюдават промени в поведението, раздразнителност и тревожност, летаргия, нарушения в запаметяването и познавателната функция, загуба на апетита, гадене и повръщане, световъртеж и дори припадъци. От страна на мускулите, най-честите симптоми са слабост, спазми, тикове и крампи, повишени рефлекси, нарушена мускулна координация, тремор, неволеви движения на очите, затруднено преглъщане. Наблюдава се още нарушение на сърдечната честота – ускоряване на пулса или поява на аритмия. Често към дефицита на магнезий, се добавя и дефицит на калций и калий, както и хипергликемия (повишена кръвна захар). При децата основно се наблюдава забавяне на растежа и развитието.

Съществуват и т.нар. латентни симптоми при наличие на магнезиев дефицит, при които причинно-следствената връзка често остава неоткрита. Към тях се отнасят мигренозно главоболие, безсъние, депресия и хронична умора. Тези симптоми могат да се дължат и на много други причини и затова често магнезиевият дефицит остава неоткрит.

Приемът на някои лекарства може да доведе до понижаване на нивата на магнезий в организма – химиотерапия, диуретици, някои антибиотици, дигоксин, стероиди.

Магнезий – Храни

Богати източници на магнезий са тофу, зеленчуци, пълнозърнести продукти, зеленолистни зеленчуци, бадеми, кашу, бразилски орех, меласа, соево брашно, тиквено семе, орехи. Други добри източници на минерала са фъстъци, пълнозърнесто брашно, овесено брашно, спанак, шам фъстък, банани, печени с обелката картофи, шоколад и какао на прах. Много билки, подправки и водорасли също съдържат магнезийкориандър, копър, селъри, градински чай, горчица, маково семе, майорана

Магнезий се приема и под формата на хранителна добавка , най-често капсули и таблетки. Използва се магнезиев цитрат, магнезиев глюконат и магнезиев лактат. Тези три форми на магнезий се усвояват най-лесно от организма. Съществуват и таблетки с удължено действие (депо-форми), които повишават усвояването на препарата. Други форми на магнезий са магнезиев хидроксид и магнезиев сулфат, които се прилагат основно като лаксативно (разхлабващо) средство.

Магнезий – Дозировка

Приемът на магнезиеви препарати трябва да става след консултация с лекар, особено ако такива са дават на дете. При определени състояния, магнезиеви препарати се назначават в интравенозна форма, в болнични условия. За различните възрастови групи, се препоръчват следните дозировки на магнезий:

  • Деца от 1 до 3 години – 40 – 80 мг. дневно;
  • Деца от 4 до 8 години – 130 мг. дневно;
  • Деца от 9 до 13 години – 240 мг. дневно;
  • Деца от 14 до 18 години – 410 мг (момчета) и 360 мг. (момичета) дневно;
  • Мъже над 30 години – 420 мг. дневно;
  • Жени над 30 години – 320 мг. дневно;
  • Бременни – 360 мг. дневно;
  • Кърмещи жени – 320 мг. дневно.

Нуждите от магнезий се повишават при бременност, възстановяване след операция и болест и при активни спортисти.

Магнезий – Предозиране

Поради възможността от настъване на нежелани взаимодействия с лекарства, приемът на хранителни добавки е желателно да става след консултация с лекар.

Много рядко може да настъпи предозиране с магнезий от хранителни източници. Предозиране може да настъпи при хора, които поемат големи количества магнезиеви препарати като хранителна добавка или като слабително средство. Рискът от предозиране нараства при хора, страдащи от бъбречни заболявания, тъй като магнезият се отделя основно през бъбреците. Поемането на големи количества магнезий може да доведе до сериозни странични ефекти като гадене, пъвръщане, силно понижено кръвно налягане, обърканост, забавяне на сърдечната честота (брадикардия), затруднено дишане, дефицит на други минерали, сърдечни аритмии, сърдечен арест и дори смърт. Най-честите странични ефекти са стомашен дискомфорт и диария.

Магнезият се конкурира с калция при абсорбцията си в стомашно-чревния тракт. При наличие на излишък от магнезий, абсорбцията на калций се понижава и настъпва риск от дефицит.