Винаги съществуват разногласия, когато става въпрос за кърменето и какви храни и напитки трябва да приема майката, докато трае този естествен процес. Може ли да пие кафе? Ако яде определени храни, дали ще докара на детето си колики? Опитахме се да разбием митовете за кърменето и хранителния режим с няколко факти, които всяка мама трябва да знае.

"Трябва ли да приемам допълнително течности?”

Трябва да приемате точно толкова течности, колкото ви е необходимо, за да задоволите жаждата си. Може и да са ви посъветвали да пиете повечко вода, за да подпомагате производството на мляко. Всъщност, дали приемате голямо количество вода, или пък се чувствате даже леко жадни, това няма никакво значение за количеството мляко, което ще отделяте. Тялото ви само регулира резервите си, за да е сигурно, че ще имате достатъчно мляко за детето.

От друга страна, добра идея е, докато кърмите детето си, да имате под ръка и чаша вода. Причината е, че при кърмене се отделя хормонът окситоцин, който ви кара да се чувствате жадни.

"Трябва ли да приемам допълнително калории?"

Женското тяло е достатъчно добре "програмирано" да произвежда мляко, така че няма да имате нужда да приемате много повече допълнителни калории. Най-добре е да се влияете от апетита си и да похапвате, когато се чувствате гладни. Заделили сте достатъчно голям брой мастни депа, докато е траела бременността, а кърменето ще ви помогне да ги изразходвате.


Още по темата „Пробиотици и пребиотици“ е темата на последната, четвърта лекция от кампанията „Месец на кърменето“Лечение на настинка - Препоръки при настинкаНе давайте безразборно медикаменти на децатаЧервен вятър (Еризипел)Лечебен жаблек (конски ребра) Няма верен отговор на въпроса колко калории дневно трябва да приемате. Количеството, което поглъщате, зависи от теглото ви и от това колко сте активни през деня.

Кърменето обикновено повишава апетита, така че, ако някак не ви се яде, то това може да се счита като знак, че имате нужда от повече емоционална подкрепа. Понякога жени, които страдат от постродилна депресия, губят апетита си. Ако нямате никакво желание за храна, а се насилвате при хранене, то най-добре направете консултация с лекаря си.

"Мога ли да сваля килограми?"

Да, ако сте здрави. Може и да сте понатрупали доста излишни килца по време на бременността, така че е добре да се отървете от някои от тях, докато кърмите. Ако губите по около килограм на седмица, това не би трябвало да повлияе на количеството мляко, което произвеждате.

Внимание! Не е добра идея да минавате на стриктна диета точно сега, но похапването на здравословна храна, съчетано с леки упражнения, ще ви помогнат да влезете във форма. Ако се чувствате добре, може да увеличите физическото натоварване, след като мине 6-та или 8-та седмица от раждането.

"Има ли храни, които не трябва да ям?"

Може да хапвате всичко, но умерено. Повечето от правилата "какво трябва и не трябва да ядете, докато кърмите" са базирани по-скоро на културни традиции, а не на научни факти. Ако в едни култури е забранено да се яде нещо конкретно, то същото може да е препоръчително за консумация в други.

Възможно е някои храни, които приемате и влизат в млякото, да разстроят коремчето на вашето бебе. То може да има симптоми на типичните за мъниците колики, които да го правят тъжно и неспокойно. Всяка майка и всяко дете са различни, така че няма точни правила какво да включвате или зачерквате в ежедневното си меню.

Ако смятате, че някое конкретна храна е повлияла на детето ви и не се е почувствало добре именно от нея, то се опитайте да я спрете за няколко дни и ще забележите дали има разлика. Обичайно е смятано, че коликите могат да бъдат причинени при консумацията на зеле, броколи, лук, краве мляко и... съжаляваме, че ще го кажем, но... шоколад.

Ако мислите, че сте открили "проблемната храна", може да я махнете спокойно от менюто, докато бебето не стане няколко месеца по-голямо. Докато приемате здравословна храна, всичко ще бъде наред.

Ако искате да спрете храна, която е полезна и важна за вашето собствено здраве, трябва да се консултирате с лекаря си дали ще може да се лишите от нея, или не. Специалистът ще може да ви изгради хранително меню, което да я замести.

Имайте предвид, че за коликите има много причини и невинаги се знае защо бебчетата ги имат. Бебчето ви може да страда от тази досада дори заради лакомията си, ако бързо приема млякото.

"Има ли нужда да приемам витамини допълнително?"

Да. Добра идея е да приемате добавки, съдържащи витамин Д, и такива за кърмачки. Търсете такива добавки, които съдържат 10 mcg от витамин D. Бебчетата получават този витамин чрез млякото, така че трябва да сме сигурни, че мама има достатъчно от него.

Повечето витамин D идва от слънчевата светлина. Произвежда се от тялото, докато то е изложено на слънце. Витаминът е важен, тъй като помага на костите и зъбите да се развиват правилно.

Дори да сте приемали Витамин D, когато сте били още бременна, то спокойно може да продължите да го приемате и докато кърмите. Ако пък не сте, то е добре сега да започнете.

"Мога ли да пия алкохол?"

Здравният департамент съветва, докато кърмите, да продължавате да следвате същата политика с пиенето, както по време на бременността. Но, разбира се, чаша вино (но не силно) веднъж седмично няма да ви навреди.

Дано сега да се чувствате малко по-спокойни, за да имате по-усмихнати и щастливи първи дни с вашето малко съкровище.

iwoman.bg