лекарства, кашлица и простуда, лекарства против кашлица и простуда, отхранващи лекарства
Не давайте безразборно
медикаменти на децата

Фармацевтичните компании непрекъснато рекламират средства против кашлица и хрема и хората безрезервно ги приемат. Но това, което е най-лошо, лекуват с тях и децата си.

Много деца вече са пострадали от „обикновени" лекарства против кашлица и простуда. В интерес на истината в България не е правена статистика. Но затова американците са изчислили, че само през 2004 - 2005 г. В отделенията за „Бърза по
мощ" в САЩ са постъпили повече от 1500 деца под 2 години, пострадали от странични ефекти вследствие на лекарства против простуда и кашлица. Лекарите не са успели да спасят три деца на възраст от шест месеца до една година. Разследването на обстоятелствата около случилото се показало, че смъртта е настъпила в резултат на предозировка на веществото псевдоефедрин в капките против хрема. Нивото на това вещество при починалите деца превишавало от 10 до 15 пъти нивото на нормалната за лечение доза. Оказало се, че и трите деца са получавали едновременно по няколко препарата със сходни вещества.

Още по темата Пункциите при синузит се заменят с билкиКапки под езика убиват алергията6 мита за антибиотицитеЧервен вятър (Еризипел)Драка

Не давайте на малките деца лекарства против кашлица!
Преди време американските педиатри също са предупреждавали родителите и лекарите по повод безконтролното приемане на отхрачващи лекарства и такива, които потискат кашлицата. Ползата от тях за децата била доста съмнителна, а рискът от странични ефекти и предозиране не бил никак малък. По данни на много клинични изследвания ефикасността от средствата против кашлица при деца под 2-годишна възраст била равна на плацебо, т.е. абсолютно безполезни.

А още през 1997 г. Американската академия на педиатрите съобщила за опасността от потискащите кашлицата лекарства. През 2006 г. Американският колеж по пулмология посъветвал лекарите да се откажат от назначаването на препарати против кашлица на деца до 2- годишна възраст.

Лекарите не препоръчват препаратите против кашлица. Ако детето кашля, трябва да се изясни причината, да се прослушат белите му дробове, а не да се заглушава кашлицата с таблетки, особено с първите, попаднали ви в аптеката.

Ако потиснете кашлицата на детето с някакъв препарат, картината на заболяването ще се размаже и диагнозата ще се постави много трудно. Най-доброто, което можете да направите за детето си, докато стигнете до лекаря, е да му давате топло мляко или чай с витамин С. Овлажнявайте въздуха в стаята и проветрявайте помещението.

Понякога се случва лекарите да назначават на децата лекарства за възрастни, а това не е желателно. Когато купувате лекарства, все пак прочитайте техния състав. И пак ще ви припомним, че съставки като псевдоефедрин, фенилпропаноламин, кодеин, декстрометорфан и карбиноксамин не трябва да попадат в детския организъм.

www.lekar.bg