ВърбинкаВърбинка – Действие и приложение:

Билката се използва при висока температура, простудни заболявания на горните дихателни пътища, ишиас, ревматични невралгични болки, главоболие, лумбаго, пародонтоза, зъбобол, невралгия на лицевия нерв и др. Употребява се външно за лечение на кожни болести. При възпаления в устната кухина може да се прави гаргара с извлек от билката.

Върбинката има успокояващо действие при изтощение,слабост, психическа умора. Използва се като диуретично средство при задържане на течности в организма, за засилване на млечната секреция при кърмачки. Има противовъзпалително и термопонижаващо действие, което води до силно потоотделяне, успокоява нервната система. Билката има потенциал като антиоксидант при ендокринни и неврологични проблеми.  Според народните предания с върбинка са лекували раните на Иисус след като е бил свален от кръста. Вярва се също, че билката отблъсква вампири.

Върбинка – Описание:


Още по темата При парадонтоза – лайка и конски босилекВреме е за природолечение – II частКоремен тиф - симптоми и лечение Върбинката (Verbena officinalis) е многогодишно тревисто растение от семейство Покритосеменни. Стъблата му са  високо до 1 м,  четириръбести и разклонени . Листата са разположени срещуположно, като долните са дълбоко пересто надебелени, а горните са целокрайни или плитко надебелени. Цветовете са приседнали, без дръжки, разположени в тънки класове. Те са бледорозови или светловиолетови на цвят , събрани на върха на стъблото. Чашката е дълга около 2,5 мм с остри къси зъбци. Венчето е дълго около 4-5мм, петделно, във връхната част е неправилно почти двуустно. Тичинките на растението са четири.  Плодът е сух, разделя се на четири орехчета. Времето на цъфтеж е от май до октомври.

Върбинка – Използвани части:

Използва се надземтана част на растението. Тя се бере по време на цъфтежа, след което се суши на сянка или в сушилня при 40 ˚С.

Върбинка – Начин на употреба:

При простудни заболявания, висока температура и др. от билката се приготвя отвара : 2 супени лъжици ситно нарязани стръкове се прибавят към половин литър кипяща вода. Вари се около 5мин , след което се оставя на изстине. Отварата се прецежда и се приемат по 100мл от нея, 4 пъти дневно след ядене.  Рецептата се използва и външно при трудно заздравяващи циреи.

Върбинка – Лечебни съставки:

Билката съдържа етерично масло, алкалоиди, каротин, гликозиди – вербеналин и вербелин,  танини, горчиви вещества, терпентини, дъбилни вещества и др.

Върбинка – Къде се среща?

Растението се среща из цялата страна. Расте край пътищата, из посевите, по буренясали, тревисти места.