Допамин - нямате мотивация за тренировки? Причината може да е в допамина !

Допамин

Липсата на допамин обяснява физическата неактивност.

Въпреки че, най-вероятно има и други фактори влияещи също, дефицита на D2 се смята за главен виновник, обясняващ нежеланието ни да тренираме.

Кравиц споменава, че следващите му проучвания ще се насочени в разучаване на връзката между диетите и действията на допамин. За целта смята да види дали диетите са причина за липсата на допамин  колко бързо тялото ни може да се възстанови след като вече е било подложено на нездравословна диета и затлъстяване.

Може би сте си казвали много пъти, че от следващата седмица се захващате с тренировки?  Или дори следващият месец, или година..? За много от нас, придържането към стриктна програма с физически упражнения е една от най-трудните промени, за които се заричаме да направим след Нова Година. Ново проучване ни дава сведение, защо е толкова трудно да се мотивираме и реално да действаме по плановете си.

Ползите от физическа активност са много добре познати. Центъра за контрол и превенция на зарази (CDC), съобщава, че честите физически упражнения могат да намалят риска от много заболявания, като диабет тип 2, рак и сърдечно-съдови заболявания.

Упражненията могат също така да подобрят общото физическо и психическо състояние, както и да удължат живота ни.

Ако искате да намалите теглото си, преимуществата на упражненията са безброй. Освен ускоряване на метаболизма, тренировките изгарят и калории и топят мазнини, което е много полезно за организма. За най-добър ефект се препоръчва и да се спазва  диета, като се набляга на повече плодове и зеленчуци.

Въпреки, че повече от нас са напълно запознати с ползите от тренировките на теория, все-повече хора намират за трудно да останат мотивирани и сериозно да се захванат с начинанието. Ново проучване ни помага да разберем, защо се получава така.

Може ли допамин да е причината за липсата на физическа активност ?

Водещият изследовател Alexxai V. Kravitz, изучаващ диабет, ендокринология и затлъстяване на Националния институт по диабет, храносмилателна система и бъбречни заболявания (NIDDK), изследвал, защо затлъстелите животни се затруднявали да извършват физически активности.

Общото възприятие е, че затлъстелите хора и животни, са по-малко активни, защото предвид големите си размери и тежестта, движенията стават ограничени и все по-трудни. Въпреки това, по време на изследванията си, Кравиц намира прилики между затлъстяла мишка и мишка болна от паркинсон. Това потвърдило хипотезата му, че може би нещо друго пречи на физическите активности.

Кравиц прави хипотеза, че дисфункцията в допаминовата система при гризачите, може да обясни липсата им на движение.

Други проучвания, свързват затлъстяването с допамин. Главния въпрос следвал да бъде, дали проблемите с допамин, могат да обяснят липсата на физическа активност?

Проучване на допаминовите рецептори при мишки .

Изследователи, проучвали сигналите на допамин при слаби и затлъстели мишки, като резултатите от проучването публикували в списанието ‘’Cell Metabolism’’ .

За да се стигне до резултат, те хранили група от осем мишки с нормален режим, а друга група с висококалорична диета за 18 седмици .

Резултатите от проучването показали, че мишките на висококалорична диета започнали да се движат все по-малко още на втората седмица от новия им режим, когато все още не били наддали много тегло. Това опровергало теорията за ограничените движения поради наднормено тегло.

За да задълбочи още повече проучването си, Кравиц разгледал няколко аспекта от сигналите на допамин в тялото.

Това проучване, разкрило че рецептор от тип D2(D2R), намерен в стриатума, се редуцира при затлъстелите мишки. Това било в съответствие с предишните изследвания на гризачи.Така, учените генетично премахнали неактивността на рецептор D2R. За да бъде завършено проучването, учените започнали да захранват и другите мишки с висококалорична диета и забелязали, че те не наддават тегло, въпреки липсата на движение. В заключение открили, че липсата на допамин е причината за обездвижването.