Чаят от глухарче е много подходящ в този сезон, премахва изтощението от зимата. За жалост билката доста се подценява. Това растение има жлъчегонно, жлъчетворно, общотонизиращо и пикочогонно действие. Глухарче е известно е още като жълтурче, радика.

Тя има благоприятно действие при стомашно-чревни и жлъчни заболявания. Използва се за стимулиране секрецията и тонуса на храносмилателната система, особено за стимулиране на жлъчната секреция при чернодробни и жлъчни заболявания. Пресните листа и сокът от растението се препоръчват за лечение на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет  и някои кожни болести.ГлухарчеС лечебна цел се използват корените, събрани през есента, когато листната розетка започва да увяхва. Корените се изкопават, изчистват се от пръстта и от кореновата шийка, измиват се със студена вода. След отцеждане на водата корените се изсушават, докато при пречупване престанат да отделят млечен сок.

Корените съдържат инулин, вещество, което е важно за възстановяване на чревната флора, много често увреждана от антибиотици или неправилно хранене. Помагат за отслабване.

Според Амасиаци, голям средновековен лечител, личен лекар  на турския султан Мохамед П, глухарчето "помага при вода в корема и притежава отнушващи свойства. Прочиства черния дроб и далака, отстранява материята, която затлачва тънките проходи и отваря порите на кожата".

В наше време се използва при лечение на жлъчни заболявания, увеличен черен дроб и асцит (задържане на вода в корема). Освен това се препоръчва за "източване" на излишните течности в тялото. То е от особена полза при жени, които страдат от предменструален синдром и сърдечно болни.

Козметичният ефект върху порите на лицето също не е за пренебрегване.

Начин на употреба: прави се извлек - 2 чаени лъжички ситно нарязани корени се заливат с 250 мл студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Изпива се на глътки за 1 ден. Прилага се и пресен сок от билката, както и млади листа като салата. Корените влизат в състава на много билкови чаеве.

За отслабване: 2 супени лъжици стръкове глухарче се запарват 10 мин в половин литър вода. След като изстине, запарката се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша (около 120 мл) 30 минути преди хранене.

Ако се използват корени, чаят се приготвя по следния начин: 2 супени лъжици се варят 5 минути в половин литър вода и след изстиване отварата се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша (около 120 мл) 30 мин преди хранене. Единствената разлика е, че корените се варят, а стръковете се запарват.

В ранна пролет пресните листа на растението се използват за приготвяне на богата на витамини салата, от корените се прави заместител на кафето. Те се използват и при приготвяне  на лекарствени форми. Може да бъде използвано в умерени дози за непродължително време без опасност от отравяне.

Глухарчето е многогодишно тревисто растение, високо до 30 см, чиято надземна част се състои от розетка от листа и цилиндрично, кухо стъбло, на върха, на което се намира една цветна кошничка. Листата са с неправилно изрязана петура, с едри заострени дялове, насочени към дръжката. Цветната кошничка е съставена от жълти, езичести цветове. Обвивката на кошничката е с три реда зелени листчета, като най-външните са извити надолу. При лошо време и нощем кошничките се затварят. Плодът е елипсовиден, на върха с хвърчилка от дълги бели власинки. Растението развива късо коренище, което преминава в дебел месест корен, дълъг до 20 см. Цъфти от ранна пролет до есента.