Прополисът пази от рак на простататаПрополисът се оказва добър лек за рак на простата, откриха учени от Медицинския университет в Чикаго.

От много години насам пчелният клей се е използва като естествен лек за много болести - от възпалено гърло и алергии, та чак до тежки изгаряния и рак. Новото изследване намери още едно приложение на прополиса - добро оръжие в битката срещу рака на простата.

По време на експеримента учените комбинирали традиционното лечение с прополис. Целта била да бъде намерена комбинацията, която може да спре развитието на рака в ранен етап. Пчелният клей не убива раковите клетки, но спира развитието им. Според учените, лечебните му свойства се дължат на кафената киселина, която съдържа.

Серия експерименти върху лабораторни мишки показват, че дори ниски концентрации на прополис забавят растежа на раковите клетки. За шест месеца лечение той забавил растежа на туморите наполовина.


Още по темата Топ 10 хранителни добавки за мъже – част IIПрепарат от есенен минзухар може да унищожи раковите клеткиНов медикамент удължава живота на хората с рак на простатата Събран от растенията и донесен в кошера, прополисът запазва всичките си свойства: противомикробни, противовирусни, противоплесенни, противорадиационни, т.е има изразено мощно антибиотично и антимикотично действие. Освен това има дезинфекционно, обезболяващо и имуностимулиращо действие. Точно това му качество се използва и от хората за лечение и профилактика на много болести. Понижава нивата на холестерол в кръвта и повишава броя на червените кръвни клетки. Много добър естествен лечебен продукт, тъй като напълно отговаря на принципа за лекарствата - преди всичко да не вреди. Единственият риск се оказва алергична реакция, която се наблюдава едва при около 5% от хората.

actualno.com