Босилек Босилек - Действие и приложение:

Босилекът намира широко приложение в кухнята на южните народи, където поради топлия климат храната по-бързо се разваля. В този случай се проявяват консервиращите и антисептичните свойства на етеричното масло в босилека.

Босилекът се употребява като диуретично средство, при еластичен колит, като гаргара при заболявания на венците и при хрема.

Босилекът има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Приеман в големи дози е токсичен.

Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци. Според българската народна медицина, сок от пресните листа на босилека се използва при гнойни възпаления на средното ухо, както и при трудно заздравяващи рани. Босилекът е полезен за успокояване на спазмолитични състояния, при подуване на стомаха.

Босилек - Описание:


Още по темата ДифтерияХрема - Симптоми и Лечение при хремаФарингит. Възпалено гърлоИшиасБолезнена менструация, Дисменорея - Симптоми и Лечение при ДисменореяМелатонин - естественият хормон на съня. Melatonin Босилекът е едногодишно тревисто растение с характерен приятен аромат. Стъблото е 20 – 60 см високо, четириръбесто, разклонено от  основата. Листата са срещуположни, яйцевидни, рядко назъбени, с дълги дръжки. Цветовете са бели или розово-виолетови, разположени на групи по 6 в пазвите на листата, с 5-листно венче и 4 тичинки. Плодът е сух и се разпада на 4 кафяфо-черни едносеменни гладки или финозърнести орехчета. Цъфти през юли и август.

Босилек - Използвани части:

Използва се цъфтящата надземната част.

Босилек - Лечебни съставки:

Съдържа около 1,5% етерично масло с твърде разнообразен състав. Познати са няколко типа етерично масло — със съдържание главно на линалоол и метилхавикол или камфора и пинен или евгенол и др. В дрогата са установени сапонини, танини, органични киселини, флавоноиди и др.

Босилек - Начин на употреба:

2 чаени лъжички от билката се заливат с  300  мл. кипяща вода и се вари 1 минута. Кисне 10 мин. Пие се 3 пъти дневно преди ядене.;

При възпалителни процеси на устната кухина се използва за жабурене и гаргара по 5 – 6 пъти дневно.

Босилек - Къде се среща?

Босилекът расте в много региони по целия свят, но първите места, където се е появил са Индия, Азия и Африка.