Бременнаост

Преди настъпването на грипния сезон 2010-2011 Европейският център за контрол и профилактика на заболяванията формулира следните основни послания към гражданите на Европейския съюз:

  • Грипът се разпространява всяка година и засяга много хора
  • Сериозните факти често са пренебрегвани: грипът продължава да бъде заплаха
  • Профилактиката има значение

Какво трябва да знаем за грипа по принцип, за очакваната сезонна грипна епидемия и най-важното - как да предпазим себе си и своите близки от заболяване и евентуални усложнения - това са най-често задаваните въпроси, отговори на които могат да се намерят на посочената уебстраница.

Според прогнозите на Световната здравна организация през първата зима след грипната пандемия от 2009 г. се очаква сезонна грипна епидемия, по време на която отново ще се срещаме с познатия ни вече пандемичен грипен вирус A(H1N1)2009, но успоредно с него ще се разпространяват и грипните вируси от подтип A(H3N2) - щам Пърт, и от тип В -щам Бризбейн. Тези щамове са включени в състава на тривалентната грипна ваксина за сезон 2010-2011, която има следното съдържание:

  • А/Калифорния/7/2009 (H1N1) - пандемичния грипен вирус
  • А/Пърт/16/2009 (H3N2)
  • В/Бризбейн/60/2008

Кой трябва да се ваксинира срещу грип?


Още по темата Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияНа симпозиум на водещи експерти в областта на артериалната хипертония във Велинград бяха представени нови данни, потвърждаващи ефикасността на TWYNSTA®Груби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияПтичи грипЛечебен исоп Трябва да се отбележи, че препоръките за ваксинация срещу сезонния грип на Съвета за имунизационни практики в САЩ и препоръките на Съвета на Европа, одобрени през декември 2009 г. от министрите на здравеопазването на всички европейски страни, имат едно принципно различие. Докато в САЩ подходът на здравните власти е въвеждане на масова имунизация срещу грип (от тази година противогрипна ваксинация се препоръчва за всички, които са на възраст над 6 месеца), то в Европа подходът е селективен - да се ваксинират основно рисковите групи. По този начин се цели намаляване на възможността да се заразяват, съответно - разболяват, хора, при които съществува повишен риск от тежко протичане на заболяването, усложнения и неблагоприятен изход.

Тези различия се отнасят и до въпроса за имунизация на бременните жени.
В САЩ бременните традиционно се смятат за рискова група и там от години се препоръчва всички бременни да се имунизират.

В Европа препоръки по отношение на прилагането на сезонна грипна ваксина при здравите бременни жени има само в няколко страни.

В България практиката е подобна - препоръчва се имунизация, ако бременната жена се отнася към някоя от групите с висок медицински риск, свързан с хронични заболявания (сърдечно-съдови; белодробни, вкл. бронхиална астма; метаболитни, вкл. захарен диабет; хемоглобинопатии; имуносупресия, вкл. медикаментозна или свързана с (HIV). По отношение на здравите бременни не съществува консенсус и решението да се имунизират или не се взема за всеки конкретен случай след консултация със специалист.

По време на грипната пандемия през 2009 г. беше установено, че бременните жени са изложени на повишен риск (подобни наблюдения имаше и в България) и поради това те бяха включени в групата на подлежащите на имунизация във всички страни. Практиката доказа, че ваксинацията при тях е безопасна и ефективна.

Като допълнителна мярка за предпазване от заразяване на бременните по време на сезонните грипни епидемии следва да напомним, че имунизацията срещу грип на членовете на семейството намалява риска от внасяне на инфекцията вкъщи, където контактите са много близки и заразяването на бременната жена може да стане лесно.

Също така класическите начини за предпазване от заболяване, като избягване на контакти с болни и ограничаване на събирането на много хора (особено в затворени помещения), спазване на хигиенните изисквания и т.н., следва да бъдат прилагани от бременните жени по време на целия есенно-зимен сезон, характеризиращ се с повишена заболяемост от инфекции на дихателните пътища.


Източник: в-к „24 часа”