Фолиева киселина

Всяка майка иска да има здраво бебе. Един от начините е да сте сигурни, че консумирате достатъчно фолиева киселина.

За какво е полезна фолиевата киселина?

През първите седмици на бременността фолиевата киселина е от решаващо значение. Доказано е, че приемането 2 – 3 месеца преди забременяване и през първите 3 месеца на бременността на 0,6 милиграма дневно фолиева киселина намаляват със 70% случаите на дефекти на невралната тръба (т.е. спина бифида - аномалия на гръбначния стълб — разцепване на един или няколко съседни прешлени пръстени).

Тъй като половината от бременностите са непланирани, може дори да не знаете, че чакате дете, когато се затваря гръбначният стълб на плода (От 1 до 28 ден на бременността). Затова преди всичко е от изключително значение фолиевата киселина да се пие през първите 28 дена.

Какво е фолиевата киселина?


Още по темата Депресия - 9 естествени начина да преборим Депресията.За жените: как да се храним за красива фигура и добро здравеКосата расте с билки и витамини Фолиевата киселина е витамин от групата на В витамините или по-конкретно - B9. Тя помага на организма да произвежда здрави нови клетки и предпазва от анемия. Фолиевата киселина също така подпомага развитието на мозъка, гръбначния стълб и черепа на плода.

Каква е разликата между фолати и фолиевата киселина?

Фолатите и фолиевата киселина по същество са едно и също нещо, но в различни форми. Фолиевата киселина е това, което се намира в хранителните добавки и витамините. Фолатите са естествената форма на фолиева киселина, която се съдържа в зеленчуците и ядките. При готвена фолиевата киселина се отделя, затова е добре да ядете храните в суров вид.

Въпреки че един добре балансиран хранителен режим ще ви осигури фолиева киселина, приемането на мулти-витамини ще ви гарантира, че получавате необходимата ви дневна доза, както и други важни витамини.

Фолиевата киселина е полезна не само за бебетата в утробата, но според някои проучвания тя може да помогне за предотвратяването на някои ракови заболявания и получаването на инсулт при възрастните.

По колко?

Препоръчителната дневна доза фолиева киселина е 0.6 милиграма на ден за бременни жени, макар че някои доктори смятат, че е по-добре 0.8 милиграма.

Кои храни съдържат фолати/фолиева киселина?

Ето и някои храни, в които има високо съдържание на фолиева киселина: аспержи леща, леблебия, фъстъци, портокалов сок (от концентрат), обогатени тестени изделия и хляб, броколи, маруля, обогатени зърнени храни, мулти-витамини, добавки фолиева киселина.