Дългосрочната употреба на капките за нос е вредноДългосрочната употреба на капките за нос през студените месеци може да ни прати на операционната маса. Това съобщава д-р Дончо Дончев, шеф на отделение в клиниката по "Уши, нос и гърло" на Военномедицинската академия пред в. "Стандарт".

Специалистът е категоричен, че не трябва да се прекалява с капките, тъй като те влияят на носовите раковини. "Много хора обаче предпочитат да ги ползват дълго в студеното време. Така, без да искат, вместо да отпушат, те запушват носа си и се налага да търсят помощ от хирург", обяснява д-р Дончев.

Причината е, че използваното дълго време лекарство надува носовите раковини и води до пълното запушване на носа. Така пациентите не могат да дишат. "Това е опасно не само за хора с хронични заболявания като инсулти, инфаркти и белодробни болести, а и за млади, активни и здрави хора", категоричен е д-р Дончев.

По думите му при един млад и здрав човек такива последици от прекомерната употреба на капки за нос може да доведат до неспокоен сън и нарушена концентрация. В такива случаи, а и при болните и по-възрастни хора се стига до операционната, подчертава д-р Дончев. Тогава вече на обилното кръвосъсирване лекарите повлияват радиочестотно с електрод, като цялата процедура се случва под местна упойка.


Още по темата Най–добрите лечебни средства от природатаИ все пак за да не се стига до операционната, д-р Дончев съветва колкото и да ни е запушен носът, да не прекаляваме с капките в студовете. Ако пък положението е толкова сериозно, че не можем да дишаме без тях, тогава задължително трябва да попитаме джипито си или специалист дали не се нуждаем от друго лечение.

www.hospital.bg