Какво представлява Креатининът?Креатининът е отпадъчен продукт (химикал), образуващ се в процеса на се мускулния метаболизъм. Креатининът се получава от креатина – молекула от огормно значение за произвеждането на енергия в мускулите. Около 2% от креатина в тялото се преобразува в креатинин всеки ден. Креатининът се транспортира през кръвния поток към бъбреците, които го филтрират и изхвърлят чрез урината.

Въпреки, че е отпаден продукт Креатининът има жизнено важни диагностични функции. Креатининът е доста надежден индикатор за състоянието на бъбреците. Когато функцията на бъбреците е нарушена, нивата на креатинин се покачват. Високите нива на креатинин предупреждават за неизправност на бъбреците, понякога дори преди пациентът да има някакви оплаквания.  Затова и стандартните кръвни тестове и изследвания на урината отчитат и количеството креатинин в кръвта.

Нормалните нива на креатинин в кръвта са около 0,6-1,2 мг. на децилитър при мъжете и 0,5-1,1 мг. на децилитър при жените. Младите мъже на средна възраст с голяма мускулна маса обикновено имат повече креатинин в кръвта си от норамлното. Възрастните хора от друга страна имат по-ниски нива на креатинин. При малките деца количеството на креатинин е около 0,2 мг или повече в зависимост от мускулното им развитие. Ако нивата на креатинин достигнат 2,0 мг. или повече при бебета и 10 мг или повече при възрастни, се налага лечение с диализа, което да премахне отпадните продукти от кръвта.

При хората приблизително половината от нужния креатин се набавя чрез месните храни. Тъй като зеленчуците не съдържат креатин, вегетарианците имат ниски нива мускулен креатин, поради това, когато те започнат да консумират креатинови добавки те придобиват по високи нива в сравнение на хора, които консумират месо.

Краткотрайната употреба на креатин при напълно здрав човек се счита за сравнителнно безопасна. Изследванията досега не са успели да установят със сигурност краткотрайни или дълготрайните ефекти на нарушено здраве в следствие на използването на креатин като хранителна добавка. Правилната дозировка и цикличност на креатиновите добавки не е било свързано със застрашаващи здравето ефекти с изключение на случайна дехидратация причинена от повишената нужна от вода на мускулите в сравнение с останалата част от тялото. Всъщност, увеличената маса на тялото поради по-голямата хидратация на мускулите широко се приема като страничен ефект от приемането на креатин като хранителна добавка.

Креатиновите добавки продължават да бъдат обект на изследвания свързани с лечение на мускулни, невро-мускулни и неврологични заболявания (артрит, сърдечна недостатъчност, болест на Паркинсон и др.

Креатинът е продукт, който става хранителна добавка на все повече и повече спортисти. 5 грама от него се равняват на 1,1 килограма сурова телешка пържола (при термична обработка по-голямата част от него се унищожава). Креатинът повишава количеството АТФ (Аденозин Три Фосфат), в мускулите. АТФ е тяхното основно гориво. Креатинът се използва за натрупване на мускулна маса и за енергия, но съчетан с подходящо хранене (по-специално приемането на необходимото дневно количество белтъчини). Също така предпазва мускулите от разпад по време на тежки тренировки. Задължително е да имате поне 1 година тренировъчен стаж зад гърба си за да вземате креатин и задължително следвайте дозировката! Напоследък пазарът е залят от некачествени продукти - креатинин, вторичен продукт от креатина, който е вреден за здравето, така че не купувайте само от известни и сигурни фирми.