лекарства, лекарство, хапче, увреденото сърце, болно сърце, инфаркт миокард

Коктейл от две лекарства може да

възстанови силно увредена сърдечна

тъкан след прекаран инфаркт на

миокарда

Феликс Енгел и Марк Кийтинг от Детската болница в Бостън /Масачузетс, САЩ/ са създали коктейл от две лекарства, който може да възстанови силно увредена сърдечна тъкан след прекаран инфаркт на миокарда, съобщи в. "Гардиън". Изследвания върху плъхове са показали, че инжектирането на две лекарства карат сърдечната тъкан да се самовъзстановява след инфаркт, като образува здрави мускулни клетки и нови кръвоносни съдове.

Извършват се нови тестове, за да се провери дали лечението е ефективно, когато се приложи много часове след инфаркта. Учените смятат, че в края на краищата ще се стигне до изследвания върху хора. Енгел и Кийтинг използвали инжекции с две химични вещества, за да се опитат да предотвратят увреждания по време на симулиран сърдечен инфаркт у 120 плъха.

Първият химикал преодолява естествен процес, който пречи на сърдечните мускулни клетки да растат и да се делят, а вторият стимулира повторното образуване на кръвоносни съдове. От една страна инжекциите предотвратили образуването на ръбци в сърдечната тъкан след инфаркта, а от друга, стимулирали към растеж кръвоносни съдове и здрави нови сърдечни клетки.

Образуването на ръбци било намалено с 50%, пишат двамата учени в Proceedings of the National Academy of Sciences. Кардиограми на плъховете, направени три месеца след лечението с двете лекарства, показали, че сърцата изпомпват кръвта почти толкова успешно, колкото у здрави гризачи. При плъховете, инжектирани само с едното лекарство, настъпило временно подобрение. Следващият въпрос, на който учените ще търсят отговор, е колко дълго след симулирането на инфаркта лечението с двете лекарства е полезно.

 

actualno.com