лечение рак на кожата, рак на кожата лекарства,Ново лекарство може съществено да удължаи живота на пациентите с меланом - агресивна форма на рак. То вече е одобрено от Американската агенция за храните и лекарствата, съобщават медиите зад океана.

 

На инжекционния препарат (известен като ipilimumab) е била дадена зелена светлина за лечение на меланом в последен стадий. Лекарството действа при малка част от изследваните пациенти - средно те живеят четири месеца по-дълъг от пациентите, които са получили друг вид медикаменти. Въпреки това експертите твърдят, че новата терапия е крайъгълен камък в лечението на най-смъртоносната форма на рак на кожата.

Меланомът е най-бързо и агресивно развиващата се форма на рак. Неговият растеж се дължи най-вече на продължителото излагане на тялото на слънце и злоупотребата със солариумите, които младите хора често посещават. Само в САЩ са диагностицирани 68 000 души през миналата година, а 8 700 пациенти са починали, съобщават от Американското онкологично дружество.

"Ние смятаме, че новата терапия ще има важна роля в борбата с този вид рак. Доказано е, че този медикамент повишава живота на пациентите. Той е част от група от лекарствата, насочени към имунната система на организма, вместо да атакува болестта с химиотерапия. Лекарството действа чрез блокиране на една молекула, свързана с меланом и наречена CTLA-4. Когато тя е блокирана, клетките се държат нормално и успяват да се преборят с рака", обяснява Тим Търнхам, директор на центъра за изследване на меланома. По думите му FDA е одобрила две други лекарства за напреднали меланоми, последният от които е на повече от 13 години.

www.hospital.bg