При втрисане изпийте 30 капки прополисВ очакване на грипната вълна и за профилактика на вирусните заболявания цяла зима е добре да пием прополис. За предпазване е достатъчна една доза дневно - 20 - 30 капки, при неразположение или грипна епидемия - 3 - 4 дози дневно. Клеевата тинктура може да се купи от аптеката или да си я приготвим сами. За целта 30 г прополис (пчелен клей) се разтварят в 100 мл 90 - 95% етилов спирт като предварително сме го нарязали или натрошили. Приема се 3 пъти дневно по 30-40 капки в супена лъжица вода или друга течност. Дозировката за деца: 1-2 капки за всяка година живот. Например 5- годишно дете може да взема 3 пъти по 5-10 капки дневно.

При начало на настинка или грип още при най-малките симптоми, като гъделичкане, дискомфорт в носа, лека хрема, 5 капки от същата настойка да се разтворят в 10 мл физиологичен разтвор. Накапват се по 2-3 капки в двете ноздри в лявата и дясна ноздра през половин, един час. Много често са достатъчни 2-3 накапвания и простудата или грипът се пресичат.

Ако все пак се стигне до заболяване, е важно бързо да се загреем и да се изпотим. Най-важно е това да стане в точното време - след залез слънце, а не сутринта.


Още по темата Кога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълПрахчетата срещу грип смъртоносниНаши учени търсят универсален лек срещу грипаДифтерияБлатнякЩе предложа рецептата на бележития немски познавач на билките д-р Брандл. Изпиват се 2 л горещ липов чай, поставят се две грейки – една на стъпалата и една например на кръста. Болният се завива с 5 одеяла, а гърдите и стъпалата обилно се разтриват с камфорово мазило. Възрастните и децата над 12 г. могат да изпият най-много един аспирин. Лежи се в леглото, за да се изпотим обилно.

в. Монитор