противозачатъчни, противозачатъчни хапчета, противозачатъчни таблетки, дроспиренон, странични ефекти

Съвременните противозачатъчни

са разнообразни и ефикасни.

Много от вредните влияния

днес не съществуват. 

Първото хапче анти-бебе е пуснато на пазара през 1960 година в САЩ. Ефектите,които е притежавало са далеч от тези на съвременните средства.Въпреки това са се запазили някои митове за контрацептивите. Днес "хапчето", както ежедневно наричаме контрацептива е така префинено, ниско дозирано и изпипано, че дори има множество положителни ефекти върху кожата, окосмяването и други. Модерната жена може вече сама да контролира ситуацията и да решава дали и кога би искала да забременее, като с това повиши удоволствието от сексуалния акт и се чувства по-свободна и еманципирана.

Съвременните противозачатъчни са разнообразни и ефикасни. Много от вредните влияния, които са имали първите, масово разпространени през 60-те години, днес не съществуват. И все пак изборът им следва да бъде консултиран с гинеколог, след преглед. Съобразени са и с кръвното налягане, телесното тегло, пълната здравна картина на жената.

Модерната жена може вече сама да контролира ситуацията и да решава дали и кога би искала да забременее, като с това повиши удоволствието от сексуалния акт и се чувства по-свободна и еманципирана.

Ефект

противозачатъчни, противозачатъчни хапчета, противозачатъчни таблетки, дроспиренон, странични ефекти

Много от жените, които преди да ползват

 противозачатъчни, са се оплаквали от

болки в областта на половите органи,

след това са констатирали значително

намаляване на симптомите.

1. Основния ефект на "хапчето" се изразява в подтискането на овулацията. Това е процесът на отделяне на готова за оплождане яйцеклетка от яйчника. То подтиска този процес, което прави оплождането невъзможно.

2. Втория механизъм на действие се състои в подтискане на узряването на яйцеклетката в яйчника.

3. Затруднява се движението на сперматозоидите тъй като влагалищното съдържимо се сгъстява. На този ефект се дължи и по-рядкото боледуване от възпалителни заболявания.

4. Изтънява лигавицата на матката, тя обеднява на хранителни вещества, намалява кръвоснабдяването й. От тук следва и намалението на менструационното течение, което е един приятен ефект за всяка дама.

В днешно време, лекарите не изписват хапчета само като метод за контрол на раждаемостта, но и заради техните допълнителни, неконтрацептивни ползи като регулация на цикъла, намаляване на неговата тежест и доброто повлияване на кожата. Освен това, много от жените, които преди да ползват такива таблетки, са се оплаквали от болки в областта на половите органи, след това са констатирали значително намаляване на симптомите.


Още по темата Нова ваксина пази от карциномиУпотребата на цигари и контрацептиви увеличава риска от инфарктМодерните контрацептивни методи и на кой от тях да се доверимЛечебни ефекти

1. Намаляват междуцикълните кръвотечения.

2. Намаляват болката при менструация.

3. Намаляват обема на кръвозагубата.

4. Лекуват стерилитет.След 3-6 месечен прием и последващо прекратяване, се наблюдава т.нар "escape effect" .Спонтанно се отключва овулация , а понякога и свръховулация, което води до многоплодна бременност след стерилитет.

5. Лечение на поликистозна болест през пубертета.

- Положителен козметичен ефект: намалява окосмяването и омазняването на кожата, намалява акнето,комедоните,  косопада, омазняването на косата ,

- Положителен метаболитен ефект: Намалява характерната за поликистозната болест склонност към напълняване.По-успешни стават диетите.Тазът и мускулатурата се оформят по-добре.

6. Лечение на белези на андрогенизация.-акне, повишено окосмяване, косопад, себорея.

7. Лечение на ендометриоза.Това заболяване се характеризира най-често с болезнена менструация. Дължи се на ектопично развитие на маточна лигавица (ендометриум)  в други органи или кухини. Тези гнезда реагират по същия начин на хормоналните стимули както и маточната лигавица, а както казахме нейната функционалност е силно подтисната от противозачатъчните.Ето защо те също спират да функционират.

ПРОДУКТИ ЗА ПРЕДМЕНСТРУАЛЕН СИНДРОМ

Вредят ли наистина противозачатъчните таблетки

 

противозачатъчни, противозачатъчни хапчета, противозачатъчни таблетки, дроспиренон, странични ефекти

Противозачатъчните не предизвикват

рак, а намаляват риска от рак .

Продължителната употреба

на противозачатъчни таблетки

драматично редуцира риска от

заболяване на рак на яйчниците

и дори от рак на матката.

При взимането на противозачатъчни таблетки могат да възникнат временни странични ефекти: течение по средата на цикъла, раздразнителност, отпадналост, сънливост, честа смяна на настроенията, гадене, повръщане, напълняване или отслабване, главоболие. Но ако сте избрали правилно таблетките, вероятността от възникване на сериозни усложнения е минимална. Ако все пак има усложнения обърнете се към гинеколог. Много често е достатъчно да се смени вида на таблетките, за да изчезнат всички усложнения. Нещо повече, много често дори, усложненията минават от само себе си след 2-3 месеца.

 

Таблетките не предизвикват рак, а намаляват риска от рак и има достатъчно научни данни, които доказват, че продължителната употреба на противозачатъчни таблетки драматично редуцира риска от заболяване на рак на яйчниците и дори от рак на матката.

Гинеколожката Маргарет Поланежки отхвърля притесненията относно връзката между противозачатъчните и рака на гърдата: “Принципното заключение е, че таблетките не повлияват риска от рак на гърдата при повечето жени” – казва тя. Друго притеснение, свързано с употребата на противозачатъчни, е рискът от образуване на тромби. Този въпрос е малко по-комплициран, но отново, казват лекарите, не е проблем за повечето жени.

Рискът от образуването на тромби, като например тромби в краката или белите дробове, е около 1 на 1000 за всички жени. Този риск се увеличава до 3 на 1000 при жените, които вземат таблетки, така че е ясно, че този проблем не е нещо, за което болшинството може да се тревожи.

Ефикасността на противозачатъчните е вече близо 100%, но те все още имат леки странични ефекти, като наддаването на килограми, например. Оказва се, че то се дължи на задържане на течности в организма, а не на натрупване на мазнини. Причините за това се крият в естрогена. Той предразполага към задържане на течности и соли в организма. С всяко ново поколение хапчета нивата на този хормон са все по- ниски и съвсем малко жени вече надебеляват от това. Все пак проблемът все още е актуален, особено за жените, които имат вродена склонност към задържане на течности. Лекарите препоръчват да се приемат повече диуретици, като зеления чай, но винаги след консултация с лекар.

Противозачатъчни таблетки, съдържащи дроспиренон, който имитира действието на вашия естествен прогестерон рискът от напълняване е значително намален.
Учените смятат, че положителният ефект на таблетките с дроспиренон, се дължи именно на активното им вещество, което освен това възпрепятства задържането на течности в организма (заради което много жени дори отслабват).